Maja u suradnji s Priroda & DRUŠTVO
Proljeće je moje
najdraže godišnje doba. Sve se budi i cvate, okružuju nas
intenzivne boje i posvuda se šire predivni opojni mirisi, a kako
proljeće odmiče prema ljetu, flora je sve bogatija i šarolikija.
Uz pregršt predivnog cvijeća, cvate i drveće poput bazge. Kada
osjetim njen prepoznatljiv, slatkast miris, odmah se sjetim bakinog
sirupa, ali i limunade s bazgom koju smo pili dok smo čekali da se
sok može početi konzumirati.
Za takvu limunadu trebat
će vam neprskani
limun, cvjetovi bazge i sladilo po želji. Ja sam
upotrijebila steviju,
ali možete zasladiti medom, agavom, javorovim sirupom.. Iscijedite 3
srednje velika limuna, dodajte oko litru vode (dio može biti
i mineralna voda), steviju ili par
žlica meda i nekoliko natrganih cvjetova bazge. Dodajte i
jedan
limun narezan na šnitice. Ostavite par sati u hladnjaku.
Poslužite s ledom.
Ovakvu limunadu možete i
“pojačati”. Dodajte liker od limuna, votku, gin ili neko drugo
alkoholno piće i dobit ćete odličan, osvježavajući koktel. Meni
je odlična i kombinacija s nekim gaziranim tonikom.
Ako odlučite raditi
sirup od bazge, pripremite:
50 cvjetova bazge
Berite samo u potpunosti
procvale cvjetove. Najbolje ih je brati nakon kiše, kad je na njima
manje prašine. Očistite, odstranite oštećene dijelove, zatim
cvjetove bazge potopite u vodu sa šećerom i šnitama neprskanog
limuna. Promiješajte i ostavite da stoji na tamnom i hladnom mjestu
barem 24h.
Idući dan procijedite, iscijedite šnite limuna, dodajte
preostali šećer, limunsku kiselinu i promiješajte. Ostavite da
stoji 24h i povremeno miješajte.
Od ove količine sastojaka dobit
ćete oko 8 litara sirupa. Pretočite ga u staklene boce. Sirup
čuvajte na hladnom, možete i u hladnjaku. Neki ga čak i zamrzavaju
u plastičnim bocama.
Razrijedite hladnom vodom
ili mineralnom i uživajte u svojoj čaši proljeća!
Nema komentara :
Objavi komentar