nedjelja, 21. svibnja 2017.

Limunada s bazgom i sirup od bazge


Maja u suradnji s Priroda & DRUŠTVO 

Proljeće je moje najdraže godišnje doba. Sve se budi i cvate, okružuju nas intenzivne boje i posvuda se šire predivni opojni mirisi, a kako proljeće odmiče prema ljetu, flora je sve bogatija i šarolikija. Uz pregršt predivnog cvijeća, cvate i drveće poput bazge. Kada osjetim njen prepoznatljiv, slatkast miris, odmah se sjetim bakinog sirupa, ali i limunade s bazgom koju smo pili dok smo čekali da se sok može početi konzumirati. 


Za takvu limunadu trebat će vam neprskani limun, cvjetovi bazge i sladilo po želji. Ja sam upotrijebila steviju, ali možete zasladiti medom, agavom, javorovim sirupom.. Iscijedite 3 srednje velika limuna, dodajte oko litru vode (dio može biti i mineralna voda), steviju ili par žlica meda i nekoliko natrganih cvjetova bazge. Dodajte i jedan limun narezan na šnitice. Ostavite par sati u hladnjaku. Poslužite s ledom.


Ovakvu limunadu možete i “pojačati”. Dodajte liker od limuna, votku, gin ili neko drugo alkoholno piće i dobit ćete odličan, osvježavajući koktel. Meni je odlična i kombinacija s nekim gaziranim tonikom. 



Ako odlučite raditi sirup od bazge, pripremite:

50 cvjetova bazge


Berite samo u potpunosti procvale cvjetove. Najbolje ih je brati nakon kiše, kad je na njima manje prašine. Očistite, odstranite oštećene dijelove, zatim cvjetove bazge potopite u vodu sa šećerom i šnitama neprskanog limuna. Promiješajte i ostavite da stoji na tamnom i hladnom mjestu barem 24h. 

Idući dan procijedite, iscijedite šnite limuna, dodajte preostali šećer, limunsku kiselinu i promiješajte. Ostavite da stoji 24h i povremeno miješajte. 


Od ove količine sastojaka dobit ćete oko 8 litara sirupa. Pretočite ga u staklene boce. Sirup čuvajte na hladnom, možete i u hladnjaku. Neki ga čak i zamrzavaju u plastičnim bocama.

Razrijedite hladnom vodom ili mineralnom i uživajte u svojoj čaši proljeća!


Nema komentara :

Objavi komentar