Maja u suradnji s Priroda & DRUŠTVO
Granola je prepečena
mješavina pahuljica, sjemenki i orašastih plodova povezana nečim
slatkim i ljepljivim, poput meda, javorova sirupa ili agave. Najčešće
se priprema od zobenih pahuljica, no meni je najdraža ona koja ima
više različitih pahuljica, poput ove s odličnom mješavinom 6
žitarica, koju sam pronašla u Prirodi & DRUŠTVU.
Ako se odlučite za
zobene pahuljice, birajte one krupne, bolje će se obložiti začinima
i bit će hrskavije. Sjemenke birajte po želji. Ovaj put
upotrijebila sam sezam, no granola je odlična i sa suncokretom,
bučinim sjemenkama, lanom... Suho voće također možete prilagoditi
vlastitom ukusu. Meni se jako svidio sušeni bijeli dud jer ga
nažalost teško pronalazim svježeg, a jako ga volim. Taj me okus
redovito vraća u djetinjstvo, a ujedno daje i notu slatkoće radi
koje ne stavljam previše meda u granolu.
Granolu prelijte mlijekom
ili jogurtom, dodajte svježe voće i dobit ćete izuzetno ukusan,
hranjiv i okusima bogat obrok.
Pripremite:
paket pahuljica
od 6 žitarica ili krupnih
zobenih pahuljica (500g)
1 šalicu lješnjaka
2-3 žlice kokosova
ulja
2-3 žlice meda
ili javorova
sirupa
par žlica vode
pola žličice cimeta
četvrt žličice vanilije
u prahu
2 žlice sezama
100g suhog voća (sušeni
bijeli dud)
Pećnicu zagrijte na 150
stupnjeva.
Na laganoj vatri otopite
med i kokosovo ulje, dodajte vodu. Malo ohladite. U većoj posudi
pomiješajte pahuljice, sirove lješnjake, cimet i vaniliju. Prelijte
medom i kokosovim uljem pa dobro promiješajte. Istresite na tepsiju
od pećnice koju ste prethodno prekrili papirom za pečenje.
Pecite oko pola sata, ali
svakih 10ak minuta promiješajte i pripazite da ne zagori.
Izvadite iz pećnice
pa umiješajte sezam i sušeni dud. U potpunosti ohladite pa
pospremite u staklenku. Ovako pripremljenu granolu upotrijebite kroz
4-5 tjedana. Možete je jesti s mlijekom ili jogurtom, ali i
koristiti kao podlogu za kolače ili za posipanje po različitim
slasticama.
Nema komentara :
Objavi komentar