Maja u suradnji s Priroda & DRUŠTVO
Stigle su jagode u
Prirodu & DRUŠTVO!
Vjerujem da i vi jedva čekate ovaj dio
godine, kako biste mogli pripremati razne slastice s ovom predivnom
bobicom. Niz jagodastih recepata započinjem jednostavnom pitom. Za
ovu pitu potrebno je samo ispeći tijesto. Sve drugo se koristi
sirovo radi čega je kolač brzo gotov i zgodan za pripremu. Važno
je samo da ga dobro ohladite prije posluživanja. Ako ne želite peći
prhko tijesto, možete samljeti kekse. Pomiješajte 200g mljevenih
keksa sa 75g otopljenog maslaca, utisnite u kalup za tortu ili pitu
obložen papirom za pečenje pa na tu podlogu poslažite voće i
nanesite kremu.
Radi kombinacije kreme od
sira i voća, kolač je najbolje pojesti kroz dva dana jer što duže
stoji, voće i sir će pustiti više tekućine. Nekome to ne smeta,
ali ja volim da tijesto ipak zadrži svoj oblik, a i da je voće
svježe.
Za pitu promjera 26cm
pripremite:
125g maslaca
90g smeđeg šećera
1 veliko jaje
250g brašna
1 žličicu himalajske soli
1 žlicu ledeno hladno vode (po potrebi)
90g smeđeg šećera
1 veliko jaje
250g brašna
1 žličicu himalajske soli
1 žlicu ledeno hladno vode (po potrebi)
2 banane
500g jagoda
1 neprskani limun
2-3 žlice mljevenih badema
700g kremastog svježeg sira
¼ žličice
vanilije u prahu
par žlica meda
Pomiješajte maslac i
šećer u multipraktiku, dodajte jaje i miksajte 30 sekundi. Dodajte
brašno i miješajte dok se smjesa ne ujednači.
Pripazite da ga ne
miješate predugo jer će postati pretvrdo. Ako vam se tijesto čini
suho, dodajte žlicu vode.
Lagano premijesite na pobrašnjenom
stolu, oblikujte u disk i zamotajte u prozirnu foliju. Stavite u
hladnjak na 30ak minuta.
Razvaljajte tijesto,
obložite kalup i stavite ga u hladnjak dok se pećnica ne zagrije na
190C.
Na tijesto stavite papir za pečenje pa po njemu rasporedite suhi grah ili kuglice za pečenje prhkog tijesta.
Pecite 15ak minuta na donjoj prečki, zatim uklonite papir za pečenje i grah pa pecite još 5 minuta. Izvadite tijesto i u potpunosti ga ohladite. Kada se tijesto ohladi, pripremite kremu i voće. Banane i jagode narežite na male šnitice, pokapajte s malo limunova soka.
Na tijesto stavite papir za pečenje pa po njemu rasporedite suhi grah ili kuglice za pečenje prhkog tijesta.
Pecite 15ak minuta na donjoj prečki, zatim uklonite papir za pečenje i grah pa pecite još 5 minuta. Izvadite tijesto i u potpunosti ga ohladite. Kada se tijesto ohladi, pripremite kremu i voće. Banane i jagode narežite na male šnitice, pokapajte s malo limunova soka.
Sir istucite s 200ml
slatkog vrhnja, dodajte koricu limuna, vaniliju i med. Dodatno
zasladite po potrebi. Na tijesto posipajte malo mljevenih badema,
poslažite ocijeđeno voće pa nanesite kremu. Ohladite nekoliko sati
u hladnjaku.
Nema komentara :
Objavi komentar