Maja za Priroda & DRUŠTVO
Slanutak,
omiljena namirnica starih Grka i Rimljana podrijetlom je iz Perzije.
Iako nije svugdje popularan kao na Bliskom Istoku, s vremenom je
mnogima postao zanimljiv, ponajviše zbog svog nježnog okusa i
škrobaste teksture, ali i mogućnosti da se sačuva osušen ili kupi
već skuhan, u konzervi.
Ako koristite suhi, dan
prije ga namočite, a zatim kuhajte. Sol dodajte tek na kraju jer će
inače od nje slanutak tijekom kuhanja otvrdnuti. Isto vrijedi i za
kisele namirnice.
Kada nemate vremena,
varijanta u konzervi je iznimno zgodna jer olakšava i ubrzava
pripremu, naročito ako vas iznenade gosti. Začas možete pripremiti
salatu, prilog ili svima omiljeni hummus. Slanutak je neutralan,
odlično se slaže s tikvicama, patlidžanom, paprikama, ali i raznim
sirevima i začinima. Odličan je za dijabetičare jer održava
zdravu razinu šećera u krvi, bogat je vitaminom B, ima niski
glikemijski indeks, bogat je vlaknima koja pomažu kod snižavanja
kolesterola, smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila...
Meni su posebno drage ove
grickalice, koje dobro dođu kao laganija zamjena za neke nezdrave
varijante. Ako vam je garam
masala prejaka, upotrijebite samo sol i svježe
mljeveni šareni papar. Možete slanutak prvo namastiti
maslinovim
ili kokosovim
uljem pa onda začiniti, ali meni je draži bez dodavanja
ulja.
Pripremite:
1 ravnu žličicu začina po želji
(garam
masala, kumin,
kim,
chili, dimljena paprika, ljuta
paprika...)
prstohvat himalajske
soli
Slanutak ocijedite i
osušite papirnim ubrusom ili krpom. Posipajte garam masalom,
posolite, dobro promiješajte, da se sav slanutak obloži. Stavite u
tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite pola sata na 200C.
Svakih desetak minuta promiješajte ili protresite tepsiju, da se
slanutak ispeče jednako sa svih strana.
Slanutak bi izvana trebao
biti hrskav, iznutra mekan. Tijekom hlađenja će se stvrdnuti pa
pripazite da ga ne prepečete. Grickalicu možete konzumirati odmah,
ali je možete i pospremiti u staklenku. Imajte na umu da će nakon
nekog vremena omekšati i da je najbolje da ga potrošite kroz 4-5
dana. Ovakav, pečen i začinjen slanutak možete također dodati u
salate.
Ako želite slatku
varijantu, ocijedite i osušite slanutak, prelijte ga s dvije žlice
meda i posipajte žličicom mješavine za medenjake ili čistim
cimetom.
Nema komentara :
Objavi komentar