Maja za Priroda & DRUŠTVO
Kod nas poznat pod
nazivom štir ili šćir, amaranth je drevna pseudožitarica koja se
uzgaja već 8.000 godina. Nalikuje prosu i rasprostranjen je diljem
Azije i Amerike gdje postoji čak više od šezdeset različitih
vrsta. Azteci i Inke smatrali su ga svetom namirnicom, hranom za
bogove te mu dali ime amaranth ili besmrtnost.
Kod nas je amaranth
prisutan tek u novije vrijeme. Naime, ta drevna zrnca nemaju glutena
i zbog toga su omiljena među celijakičarima, ali i svima koji imaju
poteškoća s glutenom ili traže alternativu klasičnim prilozima
poput tjestenine, riže, krumpira.
Zbog obilja proteina,
kalcija, vlakana, željeza, aminokiselina, minerala i vitamina (A,
B6, K, C) amaranth ima različita ljekovita svojstva. Pomaže kod
slabokrvnosti, snižava visoki tlak i kolesterol, jača kosti,
obiluje folnom kiselinom i štiti fetus, pozitivno djeluje na probavu
i imunitet, pomaže kod mršavljenja.
Za razliku od drugih
žitarica, koje gube svoja nutritivna svojstva ako se kuhaju ili
raskuhaju, amaranth ih tijekom kuhanja zadržava. Hranjive tvari
nalaze se u jezgri, a ne u ovojnici ovih dragocjenih zrnaca, stoga ne
morate brinuti. Slobodno kuhajte i pecite amaranth, stavljajte ga u
kruh i peciva, kolače, kaše, salate i juhe.
Ako ćete ga kuhati,
upotrijebite trostruku količinu vode u odnosu na amaranth. Prvo ga
lagano prepržite na malo masnoće, pa podlijte vodom (ili temeljcem
za slane priloge) i dodajte začine. Za dvadesetak minuta maknite s
vatre i poslužite uz meso i povrće ili dodajte salati.
Ono što je mnogima
naročito zanimljivo je da se od Amarantha mogu peći kokice! Zrnca
će na vrućoj tavi pucati i proširiti se pa ćete na taj način
dobiti zdravu grickalicu koju možete upotrijebiti na više načina –
u kaši za doručak, zdravim kuglicama i pločicama, te raznim drugim
slasticama i slanim jelima.
Za 25 kuglica pripremite:
150g tamne čokolade
oko 50g kokica od amarantha
koricu jedne neprskane
naranče
sok pola naranče
prstohvat začina za
medenjake ili mješavine cimeta i nekog drugog začina
Čokoladu otopite na pari
ili u mikrovalnoj pećnici. Malo ohladite, dodajte sok pola naranče
i koricu. Promiješajte i ujednačite pjenjačom ili spatulom.
Dodajte začine i kokice od amarantha. Miješajte da se svi sastojci
prožmu i da se amarant obloži otopljenom čokoladom.
Ostavite 15ak
minuta da se prožme pa napravite kuglice. Grabite smjesu žličicom i stisnite
prstima u kuglicu, valjajte među dlanovima. Stavite u ukrasne
košarice.
Za kašu od amaranthovih kokica i
naranče pripremite:
2dl bademovog ili nekog
drugog mlijeka
1 žličicu kakao praha
2-3 kockice tamne čokolade
meso naranče koju ste
upotrijebili za prethodni recept
žličicu meda ili
javorovog sirupa
Kokice namočite u
bademovom mlijeku. Dodajte kakao prah i med ili sladilo po želji.
Promiješajte i dodajte nasjeckanu naranču.
Tamnu čokoladu
nasjeckate na komadiće i umiješajte u kašu. Po želji ukrasite
voćem i poslužite.
Nema komentara :
Objavi komentar