Maja za Priroda & DRUŠTVO
Ako volite slanutak,
farinatu ćete obožavati!
Naime, radi se o poznatom
specijalitetu pripremljenom od slanutkovog brašna. Farinata u
Liguriji, socca u Provansi ili cecina, kako je zovu u Toscani, nalik
je tankoj pogači ili palačinki, ako je pripremite nešto tanju.
Iako svoje podrijetlo vuče iz Genove, pripremaju je diljem Italije i
Francuske, naročito u Nici. Tamo sam se prvi put i susrela sa
soccom, posluženom uz obilje ukiseljenog i svježeg povrća, sireve,
predivno maslinovo ulje i čašu roséa.
Kada pripremate smjesu
upotrijebite kvalitetno maslinovo ulje i obavezno je ostavite da
odmori. U Provansi se često dodaje i dašak mljevenog kumina, ali vi
ga ne morate upotrijebiti.
Farinatu možete peći
na tavi, ali i u pećnici, no pravi znalci kažu da to nije to, ako
se ne peče u peći na drva. Nažalost, to nam je rijetko dostupno pa
će poslužiti i kućne varijante.
Ako ćete je peći na
tavi, ugrijte ulje na srednje jakoj temperaturi, zatim ulijte
mješavinu za pečenje i kada se odozdo formira korica, preokrenite.
Kad i druga površina dobije boju, maknite s vatre. Nauljite tavu i
ponovite, dok ne potrošite smjesu.
Za jednu pogaču (ili tri tanke
palačinke) promjera 24cm pripremite:
150g slanutkovog
brašna
300ml vode
2 žlice maslinova ulja
prstohvat mljevenog kumina
(po želji)
1 ravnu žličicu himalajske
soli
Umutite sve sastojke i
ostavite da smjesa stoji 2-3 sata na sobnoj temperaturi. Ukoliko se
na površini pojavi pjena, oberite je žlicom. Prije pečenja
promiješajte.
U pećnici zagrijte
kalup, na temperaturi od 250C. Kada se kalup ugrije, premažite ga
uljem i ulijte smjesu. Pecite 15ak minuta. Prije kraja pečenja
možete upaliti ventilator, da porumeni.
Rarežite na 8 trokuta i
poslužite posipano sa svježe mljevenim paprom, krupnom soli i
maslinovim uljem. Meni je odlično uz Pelleov Ninth Circle, ali vi možete upotrijebiti neki drugi namaz po želji.
Nema komentara :
Objavi komentar