Maja za Priroda & DRUŠTVO
U posljednjih nekoliko
godina chia sjemenke gotovo da su istisnule različite pahuljice s
trona najdražeg i najpopularnijeg doručka. Brzo se pripremaju,
zgušnjavaju razne voćne kaše, pudinge i smoothieje te brzo
izazivaju sitost, radi čega su naročito zanimljive svima koji
nastoje unositi manje ugljikohidrata ili smanjiti tjelesnu težinu.
Chia sjemenke porijeklom
su iz Meksika i Gvatemale. Chia na majanskom znači snaga, a zbog
svojih brojnih zdravstvenih i nutritivnih svojstava koristile su se
čak kao platežno sredstvo!
Plod su biljke iz
porodice metvice i bile su omiljene aztečkoj civilizaciji, posebno
ratnicima kojima je na pohodima trebala brza i zasitna okrjepa, ali
na Zapadu se pojavljuju tek prije 20ak godina. Ta sitna zrnca, koja
variraju od bijele do tamnosmeđe boje odličan su izvor vlakana,
antioksidansa, bogata su proteinima, vitaminima A, B, E i D,
mineralima kalcijem, kalijem, željezom, manganom, bakrom i cinkom.
Obzirom da jačaju krvne žile i kosti, snižavaju glukozu u krvi,
štite probavu, umanjuju znakove starenja i pomažu kod mršavljenja,
ne čudi da su najpopularnija superhrana na svijetu.
Imaju 8
puta više omege-3 od lana i rok trajanja im je duži, a za razliku
od lana, ne moraju se samljeti kako bi se povećala njihova
iskoristivost, već se mogu konzumirati u svom izvornom obliku. Kada
se namoče i nakon desetak minuta apsorbiraju tekućinu, postaju
gelaste i djeluju kao učvršćivač zbog čega su zgodne i za
pripremu zdravih pekmeza i namaza koji se inače kuhaju i zgušnjavaju
sa šećerom.
Chia sjemenke možete
unaprijed namočiti i takve čuvati u hladnjaku čak dva tjedna.
Svako jutro odvojite porciju i dodajte drukčije voće ili začine i
imati ćete spreman doručak za nekoliko minuta. Ako ih stavite u
staklenku s poklopcem, možete ih ponijeti u školu, na fakultet ili
posao. Preporučena dnevna količina za odrasle osobe je jedna žlica
suhih sjemenki ili 8 žlica gelastih.
Osim što su odlične u
različitim smoothiejima, pudinzima i pekmezima, možete ih posipati
po salati, staviti u variva, juhe, rižota i razne druge priloge..
Svako će jelo obogatiti vlaknima, obiljem vitamina i minerala te mu
povećati volumen i time vam stvoriti dojam da ste pojeli više nego
što doista jeste. Ja sam vam pripremila zdrav i bogat čokoladni
chia puding, koji će vas satima držati sitima.
Pripremite, za jednu osobu:
1 žlicu chia
sjemenki
1 žlicu organskog
proteina od lanenih sjemenki ili lanenog
brašna
1 žlicu kakao
praha
2 dl mlijeka
bez laktoze ili rižinog
mlijeka
1 manju bananu
1 žličicu kokosova
ulja
Sukrin
ili sladilo po želji
Vilicom zgnječite bananu, dodajte
mlijeko i istucite u kašicu. Umiješajte kokosovo ulje i chia
sjemenke, protein, kakao. Kušajte i po želji dodatno zasladite.
Ostavite desetak minuta, da chia sjemenke nabubre pa posipajte
kokosovim čipsom.
Nema komentara :
Objavi komentar