Maja za Ordinacija.hr
Klijati možete svašta -
žitarice, sjemenke, orašaste plodove, grahorice.. Postupak je isti,
razlikuje se samo dužina klijanja. Vjerojatno se neki od vas pitaju,
zašto bismo išta klijali kad su sve te namirnice ionako zdrave,
nutritivno bogate i ukusne. Odgovor je jednostavan, zato što klijanjem
postaju još kvalitetnije i bogatije.
Pšenične klice nam npr. daju
dvostruko više vlakana nego komad pšeničnog kruha, a klijanjem se u
njima količina vitamina povećava, kao i razni probavni enzimi i
nutrijenti. Proklijana zrna pšenice izrazito su zdrava jer su bogata
vitaminima E, C, B, aminokiselinama, bjelančevinama, vlaknima,
mineralima poput fosfora, kalija, magnezija. Radi toga štite i jačaju
naš imunitet i srčani mišić, snižavaju štetni LDL-kolesterol i
trigliceride, pozitivno djeluju na živčani sustav, štite nas od stresa,
blagotvorno djeluju na probavu, probavnu mikrofloru i stimulaciju
crijeva. Duža upotreba pšeničnih klica poboljšava vid, pozitivno djeluje
na zube, kosu, nokte i kožu.
Ako želite izgubiti na težini,
uvrstite pšenične klice u prehranu jer su tvrde i zahtijevaju duže
žvakanje. Dužina konzumacije klica utječe na osjećaj sitosti i smanjuje
količinu druge hrane koja se unosi. Možete ih žvakati same, ali i
stavljati u razne salate, omlete, pomiješati s povrćem koje jedete za
prilog ili od njih ispeći kruh. Takav kruh, koji se često naziva i
esenski jer se pojavljuje još u starim aramejskim rukopisima, u Esenskom
evanđelju mira, sadrži manje glutena, ali oni koji imaju intenzivniju
osjetljivost na gluten ili celijakiju neka ga ipak ne konzumiraju.
Pšenicu prvo morate namočiti u čistoj, mlakoj vodi,
najbolje u omjeru 2:1. Upotrijebite čistu staklenku, u nju stavite
pšenicu, prelijte je mlakom vodom i prekrijte gazom. Gazu možete učvrstiti gumicom. Ostavite da stoji preko noći,
zatim procijedite i teglu opet prekrijte gazom. Vodu od namakanja
nemojte bacati, iskoristite je za smoothie, juhu ili neka druga jela.
Klice ispirite jednom ili dvaput dnevno dok ne narastu jedan do dva centimetra. Prilagodite učestalost vlaženja klica vremenskim uvjetima. Kada je vlažnost zraka viša, ne morate ih toliko često vlažiti vodom. Klice uvijek moraju biti vlažne, ali ne posve mokre. Ako imate bocu za prskanje, možete njome poprskati zrna. Ako želite da klice pozelene, stavite ih nakon dva-tri dana na sunce, da se aktivira klorofil. Možete ih spremiti u hladnjak, ali upotrijebite ih kroz nekoliko dana i za svaki slučaj ih svaki dan isperite vodom.
U slučaju da ne možete ili ne želite sami klijati pšenicu, ali i druge žitarice, sjemenke, grahorice, obratite se Kliconoši.
Iza ovog simpatičnog imena kriju se u klice i razne namirnice
zaljubljeni gastroentuzijasti. Kad nemam vremena za klijanje, obavezno
svoje klice nabavljam baš od Kliconoša, koji osim svojih proizvoda
uvijek ponude i pregršt savjeta i sugestija kako da njihove klice
najbolje iskoristim i kombiniram u jelima.
Osim raznih klica i pšenične
trave nude i predivno mikrozelenje, povrće i ono što mene naročito
oduševljava - jestivo cvijeće, no to ću obraditi i približiti vam u
nekoj od idućih tema. Dotad mi veselo kličite i klijajte - sami ili s
Kliconošom!
Nema komentara :
Objavi komentar