subota, 16. travnja 2016.

Šarlota s jagodama i kremom od sira




Pripremite, za kalup od 24cm:

paket od 400g piškota
150ml mlijeka
1-2 žlice ruma
1 vanil šećer

za kremu:

500g svježeg kremastog sira
200ml grčkog jogurta
200ml slatkog vrhnja
prstohvat vanilije u prahu
1 instant želatinu*
sok 1 limuna
120g šećera u prahu
2 žlice mljevenog maka ili 3 žlice nasjeckane čokolade, po želji
500g jagoda


Operite jagode, osušite kuhinjskim ubrusom pa dio narežite na četvrtine, dio na sitnije komadiće.

Istucite svježi sir, grčki jogurt, dodajte vaniliju i sok od limuna. Šećer izmiksajte sa slatkim vrhnjem u šlag i dodajte siru. Probajte kremu pa ako vam se čini nedovoljno slatko, dodajte još šećera  u prahu. Ako želite, dodajte mljeveni mak ili nasjeckanu čokoladu. Umiješajte instant želatinu i kremu stavite sa strane.

(*Ako odlučite koristiti običnu želatinu u prahu, koja se mora namakati i zatim zagrijati, onda za to upotrijebite pola količine slatkog vrhnja.)


Zagrijte mlijeko, dodajte vanil šećer i rum pa ulijte u duboki tanjur. Kalup obložite papirom za pečenje i umačite piškote, stranom bez šećera u mlako mlijeko. Pripazite da ih ne umačete predugo, kako se ne bi previše razmočile.

Slažite piškote okomito uz rub kalupa, tako da strana sa šećerom dodiruje kalup. Po dnu kalupa također poslažite namočene piškote. Njih možete slabije namočiti jer će se navlažiti od voća i kreme.


Na piškote poslažite narezane jagode pa nanesite pola kreme. Na kremu poslažite red slabije namočenih piškota pa red jagoda pa završite s redom kreme. Ukrasite jagodama i stavite na 3-4 sata u hladnjak. Jagode koje su na vrhu možete premazati s malo limunova soka, da dulje zadrže svježinu.

Prije posluživanja uklonite kalup i stavite kolač na ukrasni tanjur ili stalak. Oko šarlote svežite mašnu.







Nema komentara :

Objavi komentar