srijeda, 23. ožujka 2016.

Šunka u kukuruznom kruhu


Maja za Ordinacija.hr
Pripremite:

šunku po želji - moja je bila od vrata, oko 1 kg težine

Potopite šunku u hladnu vodu, dodajte 2-3 lista lovora, nekoliko zrna papra i 2-3 klinčića, a po želji trećinu vode zamijenite bijelim vinom.
Ostavite na laganoj vatri, da se šunka kuha 45min. (Neke šunke su već kuhane pa ih ne morate kuhati, samo ih dobro obrišite.)


Šunku ostavite da se ohladi u tekućini u kojoj se kuhala. Zatim je ocijedite i dobro obrišite. Preporučam da šunku skuhate dan ranije i onda sutradan pečete kruh.


za kruh:

125g palente (vagano prije kuhanja)
oko pola žličice do žličicu soli (pripazite s količinom jer je šunka slana)
60g maslaca
450g brašna
žličicu šećera
1 suhi kvasac
oko 2.5dl mlijeka


Posolite vodu, pustite da uzavri. Usipajte palentu i miješajte, da se skuha i zgusne. Umiješajte maslac. Palentu zatim ohladite i pripremite ostale sastojke.


Pomiješajte malo brašna, kvasac, žličicu šećera i dio toplog mlijeka. Kada se kvasac digne dodajte ostatak brašna i mlijeka. Umrvite palentu i zamijesite glatko tijesto koje se odvaja od posude. Tijesto vam ne smije biti premekano i ljepljivo. Po potrebi dodajte još malo glatkog brašna.
Ostavite na toplom, u pokrivenoj posudi da se diže oko sat vremena.


Izvadite tijesto iz posude, razvaljajte da bude dovoljno veliko za šunku. Šunku stavite na tijesto i preklopite tijesto po njoj, kao kuvertu. Po potrebi spojeve premažite s malo vode, da bolje prijanjaju. Okrenite tako da vam preklop bude prema dolje i stavite u posudu. Ostavite na toplom da se diže 30ak minuta.


Zagrijte pećnicu na 200C, stavite kruh u posudu za pečenje i u tijestu sa strane probušite 2 rupice, da kroz njih može izlaziti para. Pecite onoliko koliko teži šunka. Ako je teška 1 kilogram, oko sat vremena.



Svim našim čitateljima želimo sretan i blagoslovljen Uskrs!




2 komentara :

  1. O kako dobro izgleda i Beef Wellington bi mu se naklonio! Volela bih da ovo linkuješ na moj Uskrsnji party na mom blogu.. ako želiš. Pozdrav za vas dve:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, draga Dubravka! :)
      Linka se u komentare posta?


      (Maja)

      Izbriši