Maja za Ordinacija.hr
šunku po želji - moja je bila od vrata, oko 1 kg težine
Ostavite na laganoj vatri, da se šunka kuha 45min. (Neke šunke su već kuhane pa ih ne morate kuhati, samo ih dobro obrišite.)
za kruh:
125g palente (vagano prije kuhanja)
oko pola žličice do žličicu soli (pripazite s količinom jer je šunka slana)
60g maslaca450g brašna
žličicu šećera
oko 2.5dl mlijeka
Posolite vodu, pustite da uzavri. Usipajte palentu i miješajte, da se skuha i zgusne. Umiješajte maslac. Palentu zatim ohladite i pripremite ostale sastojke.
Pomiješajte malo brašna, kvasac, žličicu šećera i dio toplog mlijeka. Kada se kvasac digne dodajte ostatak brašna i mlijeka. Umrvite palentu i zamijesite glatko tijesto koje se odvaja od posude. Tijesto vam ne smije biti premekano i ljepljivo. Po potrebi dodajte još malo glatkog brašna.
Ostavite na toplom, u pokrivenoj posudi da se diže oko sat vremena.
Izvadite tijesto iz posude, razvaljajte da bude dovoljno veliko za šunku. Šunku stavite na tijesto i preklopite tijesto po njoj, kao kuvertu. Po potrebi spojeve premažite s malo vode, da bolje prijanjaju. Okrenite tako da vam preklop bude prema dolje i stavite u posudu. Ostavite na toplom da se diže 30ak minuta.
Zagrijte pećnicu na 200C, stavite kruh u posudu za pečenje i u tijestu sa strane probušite 2 rupice, da kroz njih može izlaziti para. Pecite onoliko koliko teži šunka. Ako je teška 1 kilogram, oko sat vremena.
Svim našim čitateljima želimo sretan i blagoslovljen Uskrs!
O kako dobro izgleda i Beef Wellington bi mu se naklonio! Volela bih da ovo linkuješ na moj Uskrsnji party na mom blogu.. ako želiš. Pozdrav za vas dve:)
OdgovoriIzbrišiHvala, draga Dubravka! :)
IzbrišiLinka se u komentare posta?
(Maja)