petak, 18. ožujka 2016.

Bezglutenska pita od batata


Maja za Ordinacija.hr

Pripremite:

za tijesto:

100g prepečenih lješnjaka
100g zobenog brašna
100g heljdinog brašna
2 žlice meda ili javorovog sirupa
4-5 žlica kokosovog ulja ili maslaca


Sameljite lješnjake (i zobene pahuljice, ako nemate gotovo zobeno brašno). Pomiješajte s heljdinim brašnom, medom i otopljenim kokosovim uljem, da dobijete kompaktnu kuglu tijesta. Neka brašna upijaju više tekućine pa ako vam tijesto bude rastresito, možete dodati više kokosovog ulja ili jedno jaje. Namastite kalup od 22 cm, utisnite u njega tijesto, da bude jednake debljine. Stavite u hladnjak i pripremite kremu.
za kremu:

3 srednje velika narančasta batata
2 jaja
2 žlice kokosovog ulja ili maslaca
100ml slatkog vrhnja
1 žličicu cimeta
četvrt žličice muškatnog oraščića
četvrt žličice đumbira
sok jednog limuna


Batat možete peći u kori, 30ak minuta dok ne omekša ili ga oguliti pa skuhati u vodi. Narežite ga na manje komade i stavite u uzavrelu vodu. Brzo omekša pa radi toga probajte vilicom nakon 10ak minuta, da se ne raskuha. Ocijedite, ohladite.


Kada se ohladi, usitnite batat štapnim mikserom u kremu. Dodavajte jaja, ulje, slatko vrhnje, začine i izjednačite štapnim mikserom u glatku smjesu.

Ako želite, možete kremi dodati sladilo po želji ili 3-4 žlice smeđeg šećera. Meni je batat dovoljno sladak pa ne zaslađujem kremu ili radije zasladim kremu od sira kojom kasnije ukrasim pitu.


Kremu od batata nalijte na tijesto i pecite 40ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180C. Sredina ne treba biti posve čvrsta, nego malo drhtava. Pitu zatim izvadite i ohladite pa poslužite bez ičega ili uz dodatak kreme od sira.


Za kremu pomiješajte 200ml slatkog vrhnja, 200g kremastog posnog sira, sok 1 limuna i 2-3 žlice meda. Ukrasite pitu ili servirajte kremu u zdjelici sa strane.

Ovu pitu možete pripremiti i od Hokkaido ili butternut tikve.





Nema komentara :

Objavi komentar