nedjelja, 20. prosinca 2015.

Mađarica


Maja po bakinom receptu

Mađarica je kolač koji se u našim krajevima često peče. Za razne blagdane i svečane prigode, neizostavna je na našim stolovima. Spoj tankih kora i svilenkaste kreme nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ja najčešće radim ovu količinu, za 6 kora, ali ponekad malo povećam sastojke za kore pa ih napravim i više, a kremu radim istu i mažem je tanje. 

Napominjem da ove kore možete slobodno ispeći ranije i pospremiti u špajzu. Ponekad ih ispečem i 10ak dana ili dva tjedna prije blagdana.


Pripremite, za 6 kora:

za tijesto:

600g glatkog brašna
1 žličicu praška za pecivo
2 jaja
100g maslaca
200g šećera u prahu
1 crveno vrhnje


Prvo zamijesite tijesto i ispecite kore jer ćete vrućom kremom filati kore, da vam lijepo omekšaju.

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu. Dodajte maslac pa istučena jaja i vrhnje. Zamijesite glatko tijesto.
Podijelite ga u 6 jednakih loptica. 

Svaku lopticu razvaljajte između dva papira za pečenje, na veličinu 24x30cm. Izmjerite metrom i popravite, da vam sve kore budu iste i rubovi ravni. Razvaljajte sve kore i neka svaka bude na svom papiru za pečenje.

Pećnicu zagrijte na 170C. Kore pecite jednu po jednu, na naopako okrenutoj tepsiji od pećnice. Pecite ih 5-7 minuta, da ostanu svijetle. Ohladite, maknite kore s papira pa skuhajte kremu.


za kremu:

1 litru mlijeka
200g tamne čokolade
90g oštrog brašna
180-200g šećera
125g maslaca
par žlica ruma


U posudu debljeg dna stavite skoro svo mlijeko i u njega natrgajte čokoladu. Miješajte pjenjačom, da se čokolada otopi. Zatim dodajte smjesu od brašna, šećera i malo mlijeka. Ukuhajte kao puding. Miješajte na laganoj vatri, da se sve prožme i krema dobro skuha. Dodajte rum i u vrelu kremu umiješajte maslac.

Kore odmah premazujte i slažite jednu na drugu. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Možete na mađaricu staviti i neki teret i tako ostaviti preko noći u hladnjaku. Sljedeći dan pripremite glazuru.


za glazuru:

100g čokolade
2-3 žlice otopljenog maslaca ili ulja


Čokoladu otopite u mikrovalnoj pećnici ili na pari. Dodajte maslac, ujednačite pjenjačom. Kada se malo prohladi, ali je i dalje tekuća, glazuru nanesite na kolač. Ostavite da se stegne i stavite u hladnjak.
Prije posluživanja izvadite mađaricu na sobnu temperaturu, da vam glazura malo omekša i da je možete ljepše i urednije narezati. 












Nema komentara :

Objavi komentar