utorak, 15. rujna 2015.

Hummus i krekeri od sjemenki i kelpa


Maja u suradnji s Fitness.com.hr

Hummus je arapska riječ za slanutak i koristi se za poznati namaz od slanutka, tahinija, limunovog soka, češnjaka i maslinovog ulja. Često se priprema na području Levanta, u Egiptu, sjevernoj Africi i raznim drugim zemljama u koje se raširila bliskoistočna kuhinja.
Uz njega se najčešće poslužuje pita kruh, no ja sam ovaj put pripremila krekere od sjemenki, uz dodatak kelpa.

Pripremite:

 za krekere:

1 šalicu lanenih sjemenki
1 šalicu vode
pola šalice sezama
pola šalice bučinih sjemenki
2 žlice chia sjemenki
pola šalice kelpa u prahu
malo mljevenog papra
žličicu soli

Namočite lan i chia sjemenke u vodi i ostavite da bubre bar pola sata. Zatim dodajte sve ostale sjemenke, kelp, sol i papar. Ako želite, možete dodati i jedan režanj češnjaka, sitno nariban. Ostavite smjesu da malo stoji, da se sve sjemenke prožmu i spoje. Po potrebi dodajte još pola šalice vode.


Nanesite u tankom sloju na tepsiju od pećnice, obloženu masnim papirom za pečenje. (To naglašavam jer mnogi papiri nemaju tu masniju stranu i primaju se za ono što pečete.) Pecite 20-30 minuta na 160C. Kada sezam pozlati, izvadite iz pećnice. Oštrim nožem narežite i ostavite da se hladi. Ohlađeno natrgajte na krekere.


za hummus:

2 konzerve slanutka (oko 500g čistog slanutka)
3 režnja češnjaka
3-4 žlice limunovog soka
oko 200g tahini paste
6 žlica vode
2-3 žlice maslinova ulja
1 žličicu soli, ako tahini nije već slan
papar ili ljuta papričica po izboru


Slanutak ocijedite, dodajte tahini, maslinovo ulje, limunov sok, češnjak. Blendajte pa dodajte vodu, kako biste dobili kremasti namaz. Ako volite da ima komadića, kraće blendajte. Ukrasite maslinovim uljem i slanutkom. Poslužite uz krekere.



Ako koristite suhi slanutak, onda ga pripremite na sljedeći način.

Dan ranije 250g slanutka namočite u hladnoj vodi i ostavite da stoji preko noći. Idući dan ga ocijedite, stavite u posudu debljeg dna i posipajte slanutak s jednom žličicom sode bikarbone. Promiješajte par minuta na laganoj vatri i zatim prelijte sa 6 šalica vode.




Kuhajte dok ne uzavri i obirite pjenu i ljuske koje se izdignu na površinu. Ostavite na laganoj vatri 20-40min, ovisno o starosti slanutka. Mora se lagano razdvajati prstom, ali ne smije biti previše raskuhan i gnjecav.






Nema komentara :

Objavi komentar