srijeda, 5. kolovoza 2015.

PULLED PORK (Čupkana prasetina)


Maja za Fitness.com.hr

Pulled pork ili čupkana prasetina jedno je od najpopularnijih jela američkog juga. Svaka kuća ima svoj recept, marinadu, kombinaciju začina pa je teško reći koji je najbolji jer svakome je najbolji upravo onaj kojeg sam priprema.
Isprobala sam više varijanti kroz godine i moram priznati da najbolje prolazi upravo ona najjednostavnija, koju ću opisati i u receptu. Dat ću i nekoliko primjera na koje se još načine meso može brinirati i začiniti, ukoliko odlučite isprobati i druge načine pripreme mesa.

U Americi se pulled pork priprema u velikim zatvorenim roštiljima i smokerima, kakve nažalost nemam(o), ali vrlo sam zadovoljna i mesom ispečenim u pećnici. Slow cooker ne koristim jer mi je meso u njemu više kuhano, nego pečeno, što se ne sviđa ni meni, ni mojim ukućanima.

Slika preuzeta s linka


Dio mesa koji nam je potreban za pulled pork, gornji dio plećke s dijelom vrata (pork shoulder butt ili boston butt), se kod nas nažalost ne može kupiti. Naši mesari ne režu meso na takav način, stoga pravi "boston butt" u mesnici nećete naći, ali možete naći lopaticu. Preporučam da uzmete lopaticu od oko 3.5-4kg, s kožom jer će ispod kože biti sloj masti koji se tijekom sporog pečenja polako otapa i cijelo vrijeme "zalijeva" meso, radi čega će biti još sočnije i mekše. Iako je ona najprikladnija i najsličnija originalnom rezu potrebnom za pulled pork, nije nužno da kupite baš lopaticu - bit će dobri i vrat i but. Na ovaj spori način sam pekla gotovo sve dijelove praseta, ali i piletinu, janjetinu i teletinu. Sve je bilo izuzetno mekano i čupkalo se bez problema.


U slučaju da ne nađete komad s kožom, onda kupite bez kože, ali takav dio mesa ipak prekrijte folijom, da se ne peče otkriven cijelo vrijeme. Bez kože će se isušiti i zato je bolje da u početku bude pokriven, a pred kraj pečenja foliju uklonite.
Mnogi meso briniraju, odnosno drže u marinadi koja prožima meso barem 24h, što je odlično opisao Pelle u postu o svojoj varijanti pulled porka pa neću prepisivati već vas samo uputiti na njegov recept.
Ja najčešće samo dan prije nasolim meso ili ga natrljam kombinacijom soli, smeđeg šećera i dimljene crvene paprike, tako da stavim po trećinu svakog začina. Ako samo posolite meso, nećete pogriješiti. I takvo će biti odlično, a ostale okuse možete dodati naknadno, u umaku.
Meso dobro natrljam začinima i ostavim preko noći na hladnom, izvadim ga 2-3 sata prije pečenja kako bi se ugrijalo na sobnu temperaturu. (Neki vade kost od lopatice, neki ne, ali ako niste vični otkoštavanju slobodno kost ostavite. Meso će ionako nakon pečenja biti toliko mekano da će padati s kostiju.) Odozdo malo nauljite meso, stavite u tepsiju pa u zagrijanu pećnicu. Podlijte ga vodom.
Meso se može prethodno zapeći na tavi, ali meni je bolje i jednostavnije kad se meso prvo zapeče u prethodno zagrijanoj pećnici, 15ak minuta na jačoj temperaturi, od 200tinjak stupnjeva, opcija ventilator, a zatim pećnicu smanjim na 120C i pečem 2 sata po kilogramu. Ako meso nema kostiju, onda slobodno pecite kraće - sat i pol po kilogramu.


Ako želite poslužiti umak uz meso ili želite natrgano meso ubaciti u umak i takvo servirati u pecivima, onda 2 sata prije kraja pečenja uz meso stavite peći 5 većih glavica luka, 4 jabuke i pola glavice češnjaka. Kad se meso ispeče, ostavite ga da malo odmori, a vi pripremite umak.
U blenderu usitnite pečeno povrće, jabuke, dodajte malo umaka od pečenja, kušajte. Po potrebi dodajte malo soja sosa i 1-2 žličice dimljene paprike. Možete dodati i med ako želite slađi umak, a ljute papričice ako volite pikantniji. Meni je fino kad se doda žlica aceta balsamica, ali za prvi put nemojte puno eksperimentirati.


S mesa skinite hrskavu kožicu, natrgajte je i poslužite sa strane. Meso dvjema vilicama vucite i razdvajajte na trakice. Nemojte ga previše tanko čupkati, neka ostane i konkretnijih komada. Prelijte umakom ili pomiješajte s umakom.
Uz ovakvo meso se najčešće poslužuje coleslaw, poznata američka salata od kupusa, neki vole aromatični krumpir, neki samo stave meso pomiješano s umakom u mekano brioche pecivo - ukusi su različiti pa isprobajte što vam najbolje odgovara.


 Uz pulled pork sam poslužila lagani coleslaw, mladi špinat, klice sango rotkvice i LCHF peciva.

Coleslaw salata
LCHF peciva od badema i sjemenki



Nema komentara :

Objavi komentar