nedjelja, 12. srpnja 2015.

Mujaddara /Mejadra - Pikantna riža s lećom i prženim lukom


Ovo je jelo popularno i omiljeno diljem arapskog svijeta. Muslimani ga najčešće jedu nakon što zađe sunce, tijekom Ramazana, a katolici tijekom Korizme.
Recept sam posudila od Samija Tamimija i Yotama Ottolenghija, iz njihove kuharice Jerusalem i jedno mi je od dražih jela. Obojica su se složila da im je Mejadra/Mujaddara najdraži "comfort food", bez obzira da li je serviraju samu, s jogurtom ili krastavcima u jogurtu.


Pripremite:

250g smeđe ili zelene leće
4 srednje velike glavice luka
3 žlice brašna
oko 250ml suncokretovog ulja za prženje luka
2 žličice kima
1 i pol žličicu sjemenki korijandera
200g riže dugog zrna ili basmati riže
2 žlice maslinova ulja
pola žličice kurkume
1 i pol žličicu allspice začina
1 i pol žličicu cimeta
1 žličicu šećera
350ml vode
sol
crni papar


Leću isperite, stavite u posudu debljeg dna i prelijte s dosta vode. Kad uzavri, kuhajte 12-15min. Procijedite i stavite sa strane.



Luk ogulite, narežite na tanke šnitice i posipajte brašnom. Posolite i dobro izmiješajte. Zagrijte suncokretovo ulje i u njemu prepržite luk. Podijelite ga u nekoliko hrpica i pržite svaku 5-7 minuta. Povremeno promiješajte šupljikastom žlicom, zatim izvadite na kuhinjski ubrus, da se ocijedi masnoća. Luk mora biti hrskav, ne zagoren. (Ako luk ne želite pržiti, možete ga prodinstati sa šećerom i začinima pa onda dodati rižu i leću.)




Ulje izlijte, obrišite tavu i na njoj prepecite kim* i sjemenke korijandera, minutu-dvije. Dodajte rižu, maslinovo ulje, kurkumu, allspice, cimet, šećer, pola žličice soli i dosta crnog papra. Dobro promiješajte, zatim dodajte leću i vodu. Kad uzavri poklopite i ostavite da krčka na laganoj vatri 15ak minuta.



Maknite s vatre, otklopite, prekrijte krpom i brzo poklopite. Ostavite tako sa strane, da se pari 10ak minuta. Pola prženog luka umiješajte, pola posipajte po serviranom jelu.


*U originalnom receptu u jelo ide kumin, ali ja sam ga zamijenila kimom jer mi bolje odgovara u jelima od leće, zbog svojih digestivnih svojstava.




Nema komentara :

Objavi komentar