četvrtak, 16. srpnja 2015.

Kolač od semoline, kokosa i pekmeza


 Maja prema receptu iz kuharice Jerusalem, Ottolenghi/Tamimi

Kolači od semolina brašna natopljeni sirupom od šećera karakteristični su za cijeli Bliski Istok i pojavljuju se u bezbroj varijacija. Svima je zajednička sočna, lagana tekstura i bogatstvo okusa.


Pripremite, 2 manje štruce ili jednu veliku:

180ml suncokretovog ulja
240ml soka od naranče
160g pekmeza od naranče (ja sam upotrijebila Pelleov Džem od strasti)
4 srednje velika jajeta
koricu 1 neprskane naranče
70g šećera
70g kokosa
90g glatkog brašna
180g semolina brašna (možete upotrijebiti i oštro)
2 žlice mljevenih badema
2 žličice praška za pecivo
gusti grčki jogurt i vodicu narančina cvijeta za posluživanje


za sirup:

200g šećera
140ml vode
1 žlica vodice narančina cvijeta


Pomiješajte ulje, sok od naranče, pekmez i jaja. Dodajte narančinu koricu. Istucite. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke. Spojite smjese i ujednačite.

Namastite dva manja kalupa (ili jedan veći), po želji obložite papirom za pečenje. Izlijte smjesu u kalupe i pecite 45-60 minuta na 180C. (Ako pečete jedan kolač u većem kalupu, onda produžite vrijeme pečenja za 15ak minuta.)
Provjerite kolače čačkalicom nakon 45 min i ako izlazi čista, kolači su pečeni.Pred kraj pečenja otopite šećer u vodi, dodajte vodicu narančina cvijeta. Čim izvadite kolače iz pećnice premažite ih vrućim šećernim sirupom.Premazujte i natapajte kolače dok ne potrošite svu tekućinu. Kada se kolači ohlade i upiju sirup od šećera, izvadite ih iz kalupa, narežite i poslužite s grčkim jogurtom. Grčki jogurt pomiješajte s malo vodice narančina cvijeta i po želji posipajte narančinom koricom.

Ovi kolači zadržat će svježinu i sočnost i do 5-6 dana, ako ih pohranite umotane u aluminijsku foliju ili papir za pečenje.

Nema komentara :

Objavi komentar