ponedjeljak, 1. lipnja 2015.

Bezglutenska pita od jabuka i dunja



Maja u suradnji s Fitness.com.hr 


Pripremite, za kalup od 28cm:

za tijesto, mjera je šalica od 240ml:

2 šalice brašna od heljde
1 šalicu mljevenih badema
4 žlice gustina
5-6 žlica maslaca ili kokosovog ulja
3 žlice običnog ili kokosovog šećera
1 jaje
nekoliko žlica ledeno hladne vode

za punjenje:

6 srednje velikih jabuka
2 dunje
sok i koricu jednog neprskanog limuna
pola žličice cimeta
prstohvat đumbira i kardamoma
žlicu mljevenih badema


Pomiješajte heljdino brašno, mljevene bademe i prosijani gustin. Dodajte šećer pa omekšali maslac, istučeno jaje i nekoliko žlica ledeno hladne vode. Ako želite, umjesto vode možete upotrijebiti nekoliko žlica slatkog vrhnja. Zamijesite glatko tijesto, stavite ga u hladnjak da se malo stisne dok pripremate punjenje.


Jabuke i dunje ogulite, očistite i narežite. Dunje sam rezala sitnije od jabuka, tako da se raspadnu tijekom pirjanja. Stavite voće u lonac s debljim dnom pa dodajte začine i sok i koricu limuna. Podlijte s 2 dl vode. Ostavite da krčka ukupno 10ak minuta, na srednje jakoj vatri, uz povremeno miješanje (dok malo ne omekša). Upalite pećnicu na 180C.



Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte na debljinu od pola centimetra, obložite tijestom namašćeni kalup promjera 28cm. Ispikajte vilicom.
Vratite kalup s tijestom u hladnjak i maknite voće s vatre. Tijesto pecite 7-8minuta, samo, bez nadjeva. Zatim tijesto posipajte sa žlicom mljevenih badema pa nanesite voće. Stavite u pećnicu na 20ak minuta.


Izvadite iz pećnice, malo ohladite pa po želji ukrasite tučenim slatkim vrhnjem. Ja sam istukla 200ml slatkog vrhnja s malo meda i prstohvatom vanilije u prahu.






Nema komentara :

Objavi komentar