četvrtak, 2. travnja 2015.

Čokoladni kolač s heljdinim brašnom i lješnjacima


Maja za Priroda & DRUŠTVO

Ako volite biskvitne kolače ili tražite jednostavnu podlogu za kremaste torte, isprobajte ovaj kolač. Meni je kao podloga izvrstan u tortama od sira ili čokoladnim mousse tortama. Poslužite ga s voćem po želji, ali naročito dobro se slaže s jagodama i malinama. Ako ne želite koristiti heljdino brašno, a želite da kolač ostane bezglutenski, upotrijebite brašno od rogača ili samo povećajte količinu lješnjaka.

Pripremite:

135g
tamne čokolade
65g
maslaca
5 jaja
40g
heljdinog brašna
40g mljevenih
lješnjaka
korica naranče,
vanilija, đumbir ili drugi začin po želji
slatko vrhnje istučeno u šlag
svježe voće za posluživanje


U parnoj kupelji ili u posudi debljeg dna otopite čokoladu i maslac. Malo ohladite. Pećnicu zagrijte na 180C. Jaja pjenasto istucite i zatim u tankom mlazu ulijte čokoladu i tucite pjenjačom ili mikserom. Pazite da čokolada nije vruća jer bi jaja mogla koagulirati i pretvoriti se u čokoladnu kajganu. (Ako volite slađe kolače, s jajima prethodno istucite 50g šećera.)
Dodajte prosijano heljdino brašno i mljevene lješnjake. Ja sam dodala koricu naranče i đumbir, ali možete dodati začine po želji. 


Izlijte u kalup od 22cm, obložen papirom za pečenje. Pecite 25min. Izvadite iz pećnice, kratko ohladite u kalupu pa premjestite na rešetku. Posipajte šećerom u prahu i poslužite uz tučeno slatko vrhnje i svježe voće. Slatko vrhnje istucite s malo vanilije i zasladite po želji.
         















Broj komentara: 6 :

  1. Mogu samo da zamislim kao je ovaj kolač ukusan i miirišljav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. <3

      Ja sam ga pekla već nekoliko puta i stvarno se svima svidio. :))


      (Maja)

      Izbriši
  2. Jedozovke drage, padam u nesvijest o divote vašeg bloga! <3
    Molim vas da mi napišete mogu li napraviti duplu smjesu za kalup promjera 27-28 cm. Ili mogu i jednostruko staviti pa malo kraće peći? Hvala unaprijed! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Katarina, puno hvala na krasnim komplimentima. <3
      Taj kolač inače nije baš visok pa bih radije povećala sastojke jer me strah da vam u velikom kalupu ne ispadne palačinka.:o
      Ako imate kalup od 28cm, onda sve sastojke povećajte za otprilike 60% ili tako da svaki sastojak pomnožite s 1,6. (Tako ispada kad se izračuna matematički.:o :D)

      (Maja)

      Izbriši
  3. Draga Majo, puno hvala na savjetima! :) Jako volim ovaj blog, krasne savjete, divne ideje!
    Nakon što sam sve sastojke zamiješala, uslijedila je improvizacija: dodala sam malo vode, pa još jedno jaje, onda i cca. 50 g kokosovih pahuljica i odokativno Sharova bezglutenskog brašnma, dvije žlice agavina sirupa, povećala maslac (stavila sam kokosov) i čokoladu za 30 g i još stavila 100 grama iskidane, malo sode bikarbone i praška za pecivo... Nisam sigurna je li to više taj isti kolač, no krasno je ispalo. :)) Taman za preliti ga s malo meda i šlaga. Drugi put ću sve pomnožiti s 1,6 - hvala na ovom preciznom savjetu!:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu.:)) Baš mi je drago da vam se blog sviđa. <3
      Ma ja sam napisala svoju varijantu, ali naravno da se može svašta dodati i oduzeti i sretna sam kad naši čitatelji na blogu dobiju inspiraciju pa rade neke svoje izmjene. <3

      (Maja)

      Izbriši