četvrtak, 14. veljače 2013.

Ekleri s čokoladnom kremom


Maja za Zagreb Chocofest 


Pripremite:

250ml vode
120g maslaca
malo soli
160g glatkog brašna
4 jaja


Pećnicu upalite na 230C i dok se zagrijava zakuhajte vodu, maslac i sol. (Ako želite, možete koristiti biljno ulje umjesto maslaca.)
Odjednom usipajte svo brašno i miješajte na vatri dok se gruda tijesta ne počne odvajati od stijenke posude. Kad je svo tijesto skupljeno oko drška žlice, prebacite ga u drugu posudu i pustite da se malo ohladi.
Dodajte u tijesto jedno jaje pa miješajte da se posve izjednači s tijestom. Tako umiješajte postupno sva jaja. Ako su vam ostale grudice, kratko promiješajte tijesto mikserom. Oblikujte duguljaste oblike dresir vrećicom, najlon vrećicom odrezanog vrha ili pomoću dvije žličice.

Količina je dovoljna za 40ak eklera. Pecite 20 minuta, a prvih 15 minuta nikako ne otvarajte pećnicu.
Ohlađeno tijesto režite na pola i punite kremom.

 za kremu:

1l mlijeka
200g tamne čokolade
150g šećera
90g oštrog brašna
125g maslaca
rum po želji


Stavite 9dl mlijeka u posudu debljeg dna. Kada se ugrije, dodajte čokoladu natrganu na kockice i miješajte pjenjačom, da se otopi.
Sa strane pomiješajte 1dl mlijeka, šećer i brašno. U vrelo mlijeko dodavajte tu smjesu i tucite pjenjačom, da se šećer otopi i krema zgusne. U toplo dodajte maslac i rum po želji. Prekrijte prozirnom folijom pa ohladite.


Eklere režite po sredini i punite kremom. Po želji ih ukrasite čokoladnom glazurom. Otopite na pari 80g tamne čokolade, dvije žlice mlijeka i 50g maslaca. 

Nema komentara :

Objavi komentar