petak, 13. srpnja 2012.

Otmjeno zlatni žele


Jeka prema receptu Nigelle Lawson 


prema receptu Nigelle Lawson 

Pripremite:

1 butelju iločkog traminca
300g voća (u originalu malina)
1 mahunu vanilije
10 listića želatine/16g želatine
150g šećera u prahu


Voće i vino stavite u posudu i ostavite 30ak minuta. Procijedite vino u tavu, dodajte prerezanu mahunu vanilije, a voće stavite sa strane. Ugrijte vino skoro do vrenja i ostavite da se vanilija u njemu zatim namače 15ak minuta.

Želatinu namočite u hladnoj vodi, a za to vrijeme uklonite mahunu vanilije iz vina, podgrijte ga, umiješajte šećer i ako želite da alkohol ispari, zakuhajte.


Dodajte trećinu vina iscijeđenim listovima želatine i miješajte, a zatim tu mješavinu sa želatinom dodajte ostatku vina i dobro promiješajte. Procijedite u posudu. 
Voće rasporedite u 6 različitih posuda/čaša i u njih ulijte žele. Ako želite, možete dodati još voća kad se žele počne stezati.

Ostavite žele u hladnjaku barem 3 sata, a možete ga napraviti i dan ranije, samo ga izvadite iz frižidera 15min prije serviranja.


Što smo promijenile:

Koristili smo predivno aromatičan iločki traminac, ribizle i borovnice, a šećer smo smanjile na 150g.
Željeli smo zadržati zlatastu boju iločkog traminca pa naš žele nije "slut red". Više onak' "posh translucent".
Okus je neočekivano uzbudljiv: iskričav, mirisan traminac i blaga slatkoća i kiselkastost bobica sjajno se nadopunjuju.

Divna poslastica za vruće večernje partije.



2 komentara :

  1. Baš se hladi probna verzija s roseom i borovnicama (nisam uspjela uhvatiti nikakvo crveno voće), i izgleda prekrasno :) jedva čekam da probam kakav je okus! Hvala vam na genijalnoj ideji :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Drago nam je da ti se sviđa.
    Ideja nije naša,ali nas je oduševila kao i tebe.Uživaj.
    jeka

    OdgovoriIzbriši