nedjelja, 9. listopada 2011.

"Maslac" ili namaz od krušaka


Maja prema receptu iz kuharice Preserves 

Ova je kuharica bila pravo iznenađenje. Od savjeta o raznim uobičajenim i manje uobičajenim vrstama voća i povrća, "tips and tricksima" uz gotovo svaki recept, do novih i vrlo neobičnih kombinacija i načina pripremanja, koje ćemo i dalje sa zadovoljstvom isprobavati.


Ovaj namaz ili "maslac" od krušaka možda nije toliko neobičan, ali me toliko mamio da sam ga morala isprobati. Uz domaći kruh namazan maslacem je neodoljiv, ali je jednako dobar i kao glatko, mirisno punjenje u kiflicama.


Pripremite:

900g krušaka, oguljenih, narezanih
sok 3 limuna
200ml vode
1 mahuna vanilije, prerezana
675g šećera


Kruške stavite u veliku posudu s limunovim sokom, vodom i mahunom vanilije. Ostavite da uzavri, pokrijte i ostavite da krčka 10min. Otklopite posudu, nastavite kuhati još 15-20min tj.dok kruške ne postanu mekane.

Maknite mahunu vanilije iz posude, pažljivo nožem izdvojite sjemenke iz mahune i stavite ih u smjesu.

Voće i sok stavite u blender i napravite pire. Procijedite kroz fino sito i izmjerite dobivenu količinu.


Na svakih 600ml pirea dodajte 275g šećera. Miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Povećajte temperaturu i kuhajte 15min uz stalno miješanje, dok se pire ne zgusne. (Provjerite gustoću tako što ćete malo izvaditi na hladan tanjurić.) Maslac od krušaka pohranite u male, tople i sterilizirane staklenke.



Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu barem dva dana prije posluživanja.





Nema komentara :

Objavi komentar