Bilo da njome započinjemo dan, kratimo vrijeme dok čekamo na red u nekoj čekaonici, završavamo dobar obrok ili joj pak posvećujemo punu pažnju pijući neki naročito dobar brend - kava je postala naša svakodnevica.
Kava je svojim širenjem po svijetu pokrenula pravu revoluciju, ne samo u prehrambenom nego i u civilizacijskom smislu – kavane, kafei, obredi posluživanja io brade i načina pripreme postale su društveni i tržišni fenomeni. Kava je, nakon nafte, druga trgovačka roba na svijetu.
Kavi treba 6-9 mjeseci da plod dozrije, mesnata bobica se odvaja sušenjem od mirisne srži i ovisno o kvaliteti i načinu obrade dobija se konzumna kava različitih osobina.
Samo su dvije vrste kave koja se uzgaja : Coffea Arabica i Coffea Canephora, poznatija kao robusta. Još su samo dvije preostale sorte koje se koriste za uzgoj, ali u jako malim količinama.
Ali, ako ste pravi šmeker onda ste u stalnoj potrazi za pravom mješavinom, idealnim omjerom snage i arome, boje i gustoće. Tu se pojavljuju tzv:. "specialty coffee" – novi pristup prodaji i popularizaciji kave koji drži do tradicije i sljedivog porijekla svakog kavenog zrna.
Ako kuhate tursku, probajte bosanski način: zakuhajte vodu, u suhu džezvu stavite kavu i miješajte na vatri dok se ne razvije snažan miris, nalijte vodu i vratite na vatru dok se ne podigne pjena. Ovakva kava se kuha bez šećera, a pije se s malim komadićima šećernih kocaka rastopljenih u ustima.
Skuhajte finu kavu ili u svom omiljenom kafiću naručite baš onakvu kakvu najviše volite i uživajte u ničim zamjenjivom okusu i mirisu.
Tako je.Hvala ovci;))Ja ne mogu zapoceti dan bez mirisa i uksa dobre kafe;))
OdgovoriIzbrišiDraga Dzoli, znamo kako ti je!!! :)
OdgovoriIzbrišia zato sam ja toliki ovisnok o kavi
OdgovoriIzbrišizbog ovco horoskopa :D
polly