subota, 13. studenoga 2010.

Pita od limuna s meringueom


Maja inspirirana receptom T. Day-Lewis
za V-magazin

Pripremite:

za tijesto:

250g brašna
125g maslaca
3 žlice šećera
1 jaje
1/2dl ledeno hladne vode
malo soli


za kremu:

korica i sok od tri neprskana limuna
1/3 šalice škrobnoga brašna
1 i 1/2 šalica vode
4 žumanjka
6 žlica vanil šećera
4 žlice šećera
4 žlice maslaca


za meringue:

4 bjelanjka
1/2 šalice (vanil) šećera

Pomiješajte šećer, sol i brašno i dodajte na kockice usitnjen hladan maslac, brzo miješajte i zamijesite s jajem i vodom. Radite brzo, a postupak si možete olakšati tako da sve stavite u multipraktik i ujednačite. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i odložite u hladnjak na pola sata.

Tijesto razvaljajte i njime obložite oblik za pite. Izbockajte ga vilicom da se ne napuhne. Prekrijte ga papirom za pečenje i pecite 15 minuta na 180C. Maknite papir pa pecite još par minuta i izvadite iz pećnice.


Dok se tijesto peče skuhajte kremu. U posudu debljeg dna stavite vodu, limunov sok, šećer i gustin. Miješajte i kad uzavri i zgusne se maknite s vatre. Malo smjese ulijte u istučene žumanjke, da ne bi koagulirali, a onda istučene žumanjke ulijte u smjesu. Stavite na laganu vatru i dobro promiješajte, da se ne stvore grudice. Usipajte limunovu koricu i dodajte maslac. Izjednačite, maknite s vatre i nanesite kremu na polupečeno tijesto.



Tucite bjelanjke, dodajte trećinu šećera i nastavite tući. Zatim dodajte ostatak šećera i tucite dok se šećer sasvim ne otopi, a bjelanjci očvrsnu.



Tijesto napunjeno kremom od limuna premažite meringueom. Mažite od rubova prema sredini, tako da meringue svugdje dodiruje tijesto. Na taj način ćete izbjeći da kasnije meringue sklizne s kolača prilikom rezanja. Zapecite još 10ak minuta da bjelanjci dobiju boju.






Nema komentara :

Objavi komentar