Ako vas netko ovih dana upita jeste li pali s kruške, odgovorite mu da biste radije pali na kruške. Padnite na njihov debeljuškasti privlačan izgled, zamamne boje od tamno-zelene do zlatno-žute, padnite na zrele plodove, na medaste mirise i brojne okuse: slatke, reske, opore, kiselkaste i limunaste ili pak izaberite "tepke" tamnog, prezrelog mesa i specifičnog okusa. Jesen je pravi kruškasti raj jer najkvalitetnije vrste dozrijevaju upravo u rujnu.
I kruška je, kao još neke vrste voća, azijatkinja. Voljeli su je još 3000 godina prije nove ere, a Homer je u Odiseji krušku nazvao "darom bogova". Kruške su bogate kalijem i šećerima pa se u nekim slasticama koriste kao zaslađivač.
Osim što su savršen kraj svakog obroka možete ih poslužiti i kao idealan dodatak sirevima. Posebno dobro se slažu s appenzellerom, camembertom ili roquefortom.
Izbor kolača i krema koje možete pripraviti s kruškama je neiscrpan: čokoladni kolači su prvi izbor, a onda i sve kreme koje za bazu imaju sir, zatim lagane pite i savijače od vučenog ali i lisnatog tijesta i, ne zaboravimo, omiljene kruške u crvenom vinu.
Kruške dobro podnose i zamrzavanje. Operite ih u otopini sode bikarbone i vode, narežite na četvrtine, osušite i zamrznite. Bit će izvrsne u kolačima i kremama.
Omiljeni kompoti od krušaka ne traže kompliciranu i dugotrajnu pripremu: u posve čiste staklenke slažite narezano, oguljeno voće, prelijte sirupom od šećera i vode, zatvorite staklenke i kratko sterilizirajte u većoj posudi napunjenoj vodom. Nakon 30tak minuta imate ukusan kompot koji možete čuvati nekoliko mjeseci.
Ovo cijenjeno piće svoje ime duguje sorti krušaka wiliams od kojih se pomnom preradom i pažljivim skladištenjem dobija vrhunska rakija prepoznatljivog, intenzivnog mirisa i snažnog, otmjenog okusa.
Flambirate li u viljamovki odreske svinjetine i dopunite ih komadićima blanširane kruške wiliams, uz malo kreme od kuhanoga krumpira i čokoladni kolač za desert, dostojno ćete obilježiti ljubav prema ovom voću.
Za kraj zasladite savršen obrok kruškovcem, likerom naših baka.
Možete ga i sami pripremiti i to bez korištenja umjetnih aroma: dvije aromatične, zdrave kruške narežite, prelijte s 3dl votke, dodajte jedan klinčić, mali komadić cimeta i na kraju umiješajte 4dl hladnog sirupa skuhanog od 120g šećera. Promiješajte i ostavite na tamnom mjestu najmanje 3 tjedna. Procijedite kroz gusto cjedilo ili gazu, ohladite i nazdravite svim bakama koje su nam ostavile ove stare recepte.
Nema komentara :
Objavi komentar