Ostavit ćemo ovaj put po strani cvijeće, gljive i plodove i prošetati po livadama, šumama i uz more gdje nas u ovo doba godine čeka pravo obilje. Počnite na vikend šetnji u obližnjoj šumi gdje ćete uz rubove i prilazne staze sigurno pronaći koprivu. Ta "oštrokondža" u sebi krije pravu riznicu zdravlja i okusa.
Nezaobilazne su naravno i divlje šparoge koje su stekle veliku slavu kroz kuharske tv emisije i časopise, a time i pomalo komično visoku cijenu na tržnicama. Ali, za užitak u specifičnom gorkastom okusu bacit ćemo se u trošak, ako već nismo blizu kakve istarske ili dalmatinske šikare da šparoge naberemo sami.
Kontinentalni bljušt je svakako jestiv i ukusan u omletu ili salati s kuhanim jajima, ali nema tu oštrinu i apartnost koje imaju male zelene klasaste šparoge.
U našoj dalmatinskoj mišanciji sastale su se sve biljke koje su vrijedne Dalmatinke kroz naraštaje prepoznale kao dar iz prirode: divlji radić, koromač, luk, ljutika.. Mišancija je najbolja uz plavu ribu, ali i uz malo suhog mesa ili graha dat će aromatično i bogato jelo.
Istražujte i miješajte okuse, ali ako niste sigurni u svoje znanje potražite pomoć poznavatelja ili kakvog dobrog priručnika. Učinite nešto za svoje zdravlje i potražite ukusne biljke, a ako ne nađete ništa – barem ste uživali u šetnji.
Nema komentara :
Objavi komentar