četvrtak, 26. studenoga 2009.

Grah s ječmom - ričet




Pripremite:

2 šalice graha
1 šalicu ječma
1 par malo pikantnijih kobasica
1 glavicu luka
1 mrkvu
1 peršin
2 režnja češnjaka
malo timijana
1 papričicu
2 lista lovora
sol
papar
mljevenu suhu papriku


Grah operite, kratko prokuhajte pa procijedite. Nalijte hladnu vodu, dodajte kobasice, malo luka, lovor i grančicu timijana. Skuhajte da zrna ostanu cijela.
Ječam namočite nekoliko sati prije kuhanja pa i njega skuhajte.




Na malo masnoće popržite luk i češnjak, dodajte narezanu mrkvu i peršin. Dodajte usitnjenu papričicu, posipajte papriku u prahu, promiješajte i dodajte grah i nešto vode u kojoj se kuhao.

Kad grah prokuha, dodajte i ječam. Neka sve prokuha dok se ne prožme.














2 komentara :

  1. Ricet je jecmik (orzo)? A zasto ga je potrebno namakati prije kuhanja? Inace ga koristim i za rizote i za variva i nikad ga ne namacem prije kuhanja, sto se postize time?

    Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  2. Prvo da se zahvalimo na interesu i pažljivom čitanju našega bloga. Jako nas vesele takvi komentari.:)
    Ako se koristi prirodni, netretirani ječam kojemu je samo skinuta ljuska (kakav mi koristimo) onda ga je dobro namočiti kao svaku suhu žitaricu da upije malo vlage jer to ubrzava kuhanje.
    To je postupak koji je uobičajen ako se radi o cjelovitom ili samo jedanput oguljenom zrnu. Ječam koji se kupuje u pakiranjima od 1/2 kg je zapravo višekratno oguljeno ječmeno zrno.
    Nakon tri brušenja dobivamo zrno kojemu su uklonjeni ljuska i posije, a s dva do tri dodatna brušenja dobivamo ječmenu kašu. Ovako dobivena kaša ima umanjene nutritivne vrijednosti, ali taj nedostatak nadoknađuje svojom mekanijom strukturom i kraćim kuhanjem. Tada je dovoljno samo kratko prokuhati i procijediti i isprati zrnje prije kuhanja.
    Inače, i kaša i orzo se mogu namočiti naročito ako se radi "ječmoto" jer će zrno biti podatnije i upit će više okusa.

    OdgovoriIzbriši