utorak, 27. listopada 2009.

ZAČINSKO BILJE



Dolaze zimski dani i bit će sve teže pronaći svježe začinsko bilje.
Neka jela se ne daju ni zamisliti bez mirisa bosiljka, kadulje, mažurana – pesto, saltimbocca, pašta fažol...



Nažalost, većinu začinskih trava sušenje posve uništi, ali neke ipak zadrže puno mirisa i "šmeka". Nemojte se truditi sušiti bosiljak ili vlasac- nikakve koristi od toga. Bolje ih posijte u posude i smjestite na svijetlo mjesto bez direktnog sunčevog svjetla. Imat ćete cijelu zimu svježe listiće bosiljka za paštu i nasjeckani vlasac za sir ili salatu.
 



Timijan, mažuran i divlju majčinu dušicu osušite na zraku i spremite u papirne ili platnene vrećice. Kad suhe listiće smrvite među prstima proširit će se opojan miris. Zamirišite njime variva od graha ili leće, krumpir salatu, složence sa suhim mesom...

Kadulja također dobro podnosi sušenje i zadrži dovoljno svog jakog mirisa. Čim suhi listić bacite na zagrijano ulje dodajte malo vina ili vode i dobit ćete sjajan temelj svakom umaku.






Nema komentara :

Objavi komentar