petak, 23. listopada 2009.

Pita od dunja


Jeka za V-magazin



Pripremite:

250g brašna
malo soli
125g maslaca
nekoliko žlica šećera


Pomiješajte šećer, sol i brašno i dodajte na kockice usitnjen hladan maslac, brzo miješajte i zamijesite s jednim jajetom i pola dl hladne vode. Brzo umijesite. Ne osvrćite se ako ima malih grudica maslaca. Zamotajte u prozirnu foliju i odložite u hladnjak na pola sata. Taman dovoljno da pripremite voće.

Tijestom obložite oblik za torte u visini tri prsta, pecite 15 minuta na 180 stupnjeva. Tijesto malo napikajte vilicom, da se ne podigne.
 

Nadjev:

3 dunje i 2 jabuke ogulite i narežite na tanke ploške, dodajte 100g šećera.
Otopite 50g maslaca i na njemu dinstajte voće, zalijevajte s 2dl bijeloga vina i pirjajte dok ne omekša.
U voće dodajte dvije žlice marmelade od dunja ili marelica (bresaka).




Napunite do pola pečeno tijesto, pospite mrvicama načinjenim od 100g maslaca, malo soli, 4 žlice smeđeg šećera i toliko brašna.

Pospite nadjev i pecite još 20 minuta.
 
 


Ako ne želite posip pitu zapecite samo s nadjevom.

 
 

Poslužite s umakom od vanilije ili s tučenim vrhnjem.















 

2 komentara :

  1. Pita je maximalna,imam dgunja ali nikako da dodju na red da se od njih nešto napravi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Joj, kako je dobro ispala!!!

    OdgovoriIzbriši