subota, 20. kolovoza 2016.

Čokoladni kolač s kremom od sira (bez glutena, LCHF)


Maja u suradnji s Fitness.com.hr

Pripremite, za kalup od 22cm:

200g tamne čokolade
100g maslaca
2 žlice kakao praha
4 jaja
200ml slatkog vrhnja
150g kremastog svježeg sira ili mascarponea
nekoliko kapi stevije, sladila ili zaslađivača u količini koja zamjenjuje 50g šećera
sok pola limuna
bobičasto voće po želji


Natrgajte čokoladu u posudu, dodajte maslac narezan na kockice. Stavite iznad posude s vrelom vodom i ostavite da se čokolada otapa na laganoj vatri, u vodenoj kupelji. Povremeno promiješajte i maknite sa strane kad se čokolada otopi. 

Jaja istucite, da postanu pjenasta, svijetlo-žute boje. Otopljenoj, mlakoj čokoladi dodajte 2 žlice prosijanog kakao praha, zatim tu smjesu u tankom mlazu lijevajte u jaja i cijelo vrijeme miksajte. Izlijte u kalup obložen papirom za pečenje. Stavite kalup u veću tepsiju i okolo nalijte vrelu vodu. Možete upotrijebiti vodu od vodene kupelji. Stavite u pećnicu zagrijanu na 160C i pecite 35min. Izvadite, ostavite da se hladi.



Ako želite da kolač bude prozračniji i viši, onda jaja razdvojite i prvo istucite žumanjke i dodajte ih čokoladi pa na kraju lagano umiješajte istučeni snijeg od bjelanjaka.



Ohlađeni kolač ukrasite kremom. Istucite slatko vrhnje u šlag, dodajte sladilo, sir i sok pola limuna. Možete upotrijebiti vrećicu za ukrašavanje ili samo premazati kremu. Poslužite uz svježe voće ili domaći kompot. 






Nema komentara :

Objavi komentar