Maja za Priroda & DRUŠTVO
Ako volite biskvitne kolače ili tražite jednostavnu
podlogu za kremaste torte, isprobajte ovaj kolač. Meni je kao podloga izvrstan
u tortama od sira ili čokoladnim mousse tortama. Poslužite ga s voćem po želji,
ali naročito dobro se slaže s jagodama i malinama. Ako ne želite koristiti
heljdino brašno, a želite da kolač ostane bezglutenski, upotrijebite brašno od
rogača ili samo povećajte količinu lješnjaka.
Pripremite:
135g tamne čokolade
65g maslaca
5 jaja
40g heljdinog brašna
40g mljevenih lješnjaka
korica naranče, vanilija, đumbir ili drugi začin po želji
slatko vrhnje istučeno u šlag
135g tamne čokolade
65g maslaca
5 jaja
40g heljdinog brašna
40g mljevenih lješnjaka
korica naranče, vanilija, đumbir ili drugi začin po želji
slatko vrhnje istučeno u šlag
svježe voće za posluživanje
U parnoj kupelji ili u posudi debljeg dna otopite čokoladu i maslac. Malo ohladite. Pećnicu zagrijte na 180C. Jaja pjenasto istucite i zatim u tankom mlazu ulijte čokoladu i tucite pjenjačom ili mikserom. Pazite da čokolada nije vruća jer bi jaja mogla koagulirati i pretvoriti se u čokoladnu kajganu. (Ako volite slađe kolače, s jajima prethodno istucite 50g šećera.)
Dodajte prosijano heljdino brašno i mljevene lješnjake. Ja sam dodala koricu naranče i đumbir, ali možete dodati začine po želji.
Izlijte u kalup od 22cm, obložen papirom za pečenje. Pecite 25min. Izvadite iz pećnice, kratko ohladite u kalupu pa premjestite na rešetku. Posipajte šećerom u prahu i poslužite uz tučeno slatko vrhnje i svježe voće. Slatko vrhnje istucite s malo vanilije i zasladite po želji.
Mogu samo da zamislim kao je ovaj kolač ukusan i miirišljav!
OdgovoriIzbriši<3
IzbrišiJa sam ga pekla već nekoliko puta i stvarno se svima svidio. :))
(Maja)
Jedozovke drage, padam u nesvijest o divote vašeg bloga! <3
OdgovoriIzbrišiMolim vas da mi napišete mogu li napraviti duplu smjesu za kalup promjera 27-28 cm. Ili mogu i jednostruko staviti pa malo kraće peći? Hvala unaprijed! :)
Draga Katarina, puno hvala na krasnim komplimentima. <3
IzbrišiTaj kolač inače nije baš visok pa bih radije povećala sastojke jer me strah da vam u velikom kalupu ne ispadne palačinka.:o
Ako imate kalup od 28cm, onda sve sastojke povećajte za otprilike 60% ili tako da svaki sastojak pomnožite s 1,6. (Tako ispada kad se izračuna matematički.:o :D)
(Maja)
Draga Majo, puno hvala na savjetima! :) Jako volim ovaj blog, krasne savjete, divne ideje!
OdgovoriIzbrišiNakon što sam sve sastojke zamiješala, uslijedila je improvizacija: dodala sam malo vode, pa još jedno jaje, onda i cca. 50 g kokosovih pahuljica i odokativno Sharova bezglutenskog brašnma, dvije žlice agavina sirupa, povećala maslac (stavila sam kokosov) i čokoladu za 30 g i još stavila 100 grama iskidane, malo sode bikarbone i praška za pecivo... Nisam sigurna je li to više taj isti kolač, no krasno je ispalo. :)) Taman za preliti ga s malo meda i šlaga. Drugi put ću sve pomnožiti s 1,6 - hvala na ovom preciznom savjetu!:)
Nema na čemu.:)) Baš mi je drago da vam se blog sviđa. <3
IzbrišiMa ja sam napisala svoju varijantu, ali naravno da se može svašta dodati i oduzeti i sretna sam kad naši čitatelji na blogu dobiju inspiraciju pa rade neke svoje izmjene. <3
(Maja)