petak, 19. prosinca 2014.

Čokoladni kuglof s bademima i brusnicama




Pripremite:

50g sitne instant palente
120ml uzavrele vode
200g tamne čokolade, za kuhanje
5  jaja, odvojenih
170g šećera
130g mljevenih badema
koricu 1 neprskane naranče (ili ekstrakt)
75g suhih brusnica




za šećerni preljev:

150g šećera u prahu
2 žlice slatkog vrhnja
2 žlice soka od naranče


Palentu prelijte uzavrelom vodom, dobro promiješajte i ostavite da stoji 30ak minuta, dok ne apsorbira svu tekućinu.
Zagrijte pećnicu na 190C. Namastite kalup za kuglof, promjera 23cm.
Stavite vodu u posudu, da se zagrije do vrenja. Čokoladu natrgajte u drugu, plastičnu posudu koju ćete staviti iznad posude s uzavrelom vodom. Pripazite da posuda s čokoladom nije uronjena u vodu, nego da stoji iznad. Otopite čokoladu na pari, promiješajte i izjednačite je pjenjačom u glatku masu. 


 

Odvojite jaja. Tucite žumanjke i šećer, dok ne dobijete gustu, svijetlu smjesu. U nju lagano umiješajte otopljenu čokoladu, mljevene bademe, zatim palentu i koricu naranče.
Bjelanjke istucite u snijeg i dodavajte čokoladnoj smjesi, žlicu po žlicu i lagano preklapajte spatulom. Nemojte žustro miješati jer ćete  time izbiti zrak iz bjelanjaka. Na kraju polako umiješajte i narezane brusnice. 



 

Izlijte smjesu u namašćeni kalup i stavite u pećnicu na 45-55 minuta. Izvadite kalup i ostavite kuglof da se malo hladi u kalupu, zatim ga poklopite tanjurom i preokrenite. Prelijte šećernim sirupom pa ukrasite po želji.








2 komentara :

  1. Savršen kuglof! Sočan i aromatičan sa punoćom koju mu daje crna čokolada. Već nekoliko puta spreman po ovom receptu, oduševljen svako ko ga je probao. Hvala puno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Lena,
    Hvala vama! :) Baš ste me razveselili i jako mi je drago da vam se sviđa! <3

    (Maja)

    OdgovoriIzbriši