Pripremite:
50g sitne
instant palente
120ml uzavrele
vode
200g tamne
čokolade, za kuhanje
5 jaja, odvojenih
170g šećera
130g mljevenih badema
koricu 1
neprskane naranče (ili ekstrakt)
75g suhih
brusnica
za šećerni
preljev:
150g šećera u
prahu
2 žlice slatkog
vrhnja
2 žlice soka od
naranče
Palentu prelijte
uzavrelom vodom, dobro promiješajte i ostavite da stoji 30ak minuta, dok ne
apsorbira svu tekućinu.
Zagrijte pećnicu
na 190C. Namastite kalup za kuglof, promjera 23cm.
Stavite vodu u
posudu, da se zagrije do vrenja. Čokoladu natrgajte u drugu, plastičnu posudu
koju ćete staviti iznad posude s uzavrelom vodom. Pripazite da posuda s
čokoladom nije uronjena u vodu, nego da stoji iznad. Otopite čokoladu na pari,
promiješajte i izjednačite je pjenjačom u glatku masu.
Odvojite jaja. Tucite žumanjke i šećer, dok ne dobijete gustu, svijetlu smjesu. U nju lagano umiješajte otopljenu čokoladu, mljevene bademe, zatim palentu i koricu naranče.
Bjelanjke
istucite u snijeg i dodavajte čokoladnoj smjesi, žlicu po žlicu i lagano
preklapajte spatulom. Nemojte žustro miješati jer ćete time izbiti zrak iz bjelanjaka. Na kraju
polako umiješajte i narezane brusnice.
Izlijte smjesu u namašćeni kalup i stavite u pećnicu na 45-55 minuta. Izvadite kalup i ostavite kuglof da se malo hladi u kalupu, zatim ga poklopite tanjurom i preokrenite. Prelijte šećernim sirupom pa ukrasite po želji.
Savršen kuglof! Sočan i aromatičan sa punoćom koju mu daje crna čokolada. Već nekoliko puta spreman po ovom receptu, oduševljen svako ko ga je probao. Hvala puno!
OdgovoriIzbrišiDraga Lena,
OdgovoriIzbrišiHvala vama! :) Baš ste me razveselili i jako mi je drago da vam se sviđa! <3
(Maja)