četvrtak, 18. prosinca 2014.

Blagdanska patka s narančama i mlincima s bučinim brašnom




Pripremite:


1 patku od oko 2kg
ulje za pečenje


Briniranje je metoda kojom perad, u ovom slučaju patka dobije dodatnu vlažnost, čime se izbjegava sušenje mesa tijekom pečenja. Možete brinirati raznu perad, no kod one sa slatkastijim mesom poput purice, radije upotrijebite crveni grejp jer bi od naranči meso moglo biti preslatko. Možda vam ova metoda djeluje komplicirano, ali nakon što probate tako ispečenu perad, nećete požaliti ni sekunde uloženog truda.


za briniranje:

oko 2.5l vode (da prekrije patku u posudi)
70g soli
2 žlice meda
4 neprskane naranče
2 žlice zrna papra
nekoliko režnjeva češnjaka
par lovorovih listova


U posudu s poklopcem ili čvrstu vreću poput one za kiseljenje kupusa stavite vodu, sol i med. Dobro promiješajte da se sol i med otope. Zatim dodajte prepolovljene naranče, papar, režnjeve češanjaka i lovor. Ako želite, od dvije naranče možete iscijediti sok, a dvije staviti u polovicama. U tu tekućinu uronite očišćenu patku. 




 Patku brinirajte barem nekoliko sati, najbolje preko noći.
Bar pola sata prije pečenja patku izvadite iz hladnjaka i dobro je obrišite. Pećnicu upalite na 190C i kada se ugrijte stavite patku u namašćenu tepsiju i pecite 15ak minuta na toj temperaturi. Ako se bojite da će krila zagorjeti, prije pečenja ih omotajte s malo folije.
Nakon 15 minuta smanjite pećnicu na 180C i pecite oko 2 sata, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Povremeno je prelijevajte vlastitom masnoćom od pečenja.


za mlince na tavici:

200g glatkog brašna
100g bučinog brašna
ravnu žličicu soli
2 dl tople vode




Mlince možete zamijesiti i razvaljati dok se patka peče, a ako želite možete ih pripremiti i dan ranije.
Prosijte i pomiješajte glatko i bučino brašno. Dodajte sol i pomalo dolijevajte toplu vodu. Tijesto ne bi smjelo biti prevlažno niti se lijepiti u rukama. Po potrebi dodajte još malo glatkog brašna.
Tijesto podijelite u 10 jednakih loptica.





Razvaljajte ih na pobrašnjenoj površini, da dobijete mlince veličine tavice u kojoj ćete ih peći. Zagrijte tavu, bez ikakve masnoće. Stavite mlinac na vruću tavicu i pecite po 20ak sekundi sa svake strane. Prije svakog idućeg mlinca uklonite papirnim ubrusom brašno od prethodnog mlinca. Sklonite mlince da se ohlade.





Pred kraj pečenja patke pripremite uzavrelu vodu kojom ćete preliti mlince da omekšaju. Nakon par minuta, kad vidite da su omekšali, procijedite mlince, dodajte masnoće od pečenja i poslužite uz patku.




Ako želite, od naranči koje su se pekle s patkom možete pripremiti umak. Jednu naranču s korom i pola bez kore usitnite štapnim mikserom, dodajte malo masnoće od pečenja, prošek, liker od naranče ili neki alkohol koji volite. Kratko zakuhajte u manjoj tavi, posolite, po potrebi razrijedite s malo vode i poslužite uz patku.














Nema komentara :

Objavi komentar