četvrtak, 10. siječnja 2013.

Čokoladna rolada




 Pripremite:

za tijesto:

5 jaja
5 žlica šećera
4 žlice mekog brašna
1 žlicu kakao praha
100g otopljene čokolade s najmanje 60% kakao mase
1 žlicu ruma

Istucite žumanjke sa šećerom, otopite čokoladu na pari neka se ohladi.
Bjelanjke istucite u snijeg pa naizmjenično dodajte žumanjke te izmiješane brašno i kakao i otopljenu čokoladu. Miješajte širokom lopaticom da se izjednači. Na kraju ulijte rum.
Pecite u plehu iz štednjaka obloženom papirom za pečenje, oko 15 minuta na 170 stupnjeva.
Pečeno tijesto odmah uvijte u papir na kojem se pekao. Neka se ohladi.



za kremu:

250 g čokolade s najmanje 60 % kakao mase
2 dl slatkog vrhnja
½ dl ruma
50g maslaca

Na pari otopite čokoladu u vrhnju. U mlako dodajte rum i maslac. Hladnu kremu tucite mikserom da postane pjenasta.

Odmotajte tijesto pa ga namažite nekim kiselkastim pekmezom. Mi smo koristile pekmez od zelenih rajčica i šljiva nakon što smo pojele kožice šljiva. Nanesite kremu pa ponovo zamotajte roladu u papir i ostavite da stoji oko pola sata.




Odstajalu roladu prelijte čokoladnom glazurom s ovog linka. Poslužite s nekim umakom od voća ili tučenim vrhnjem. Mi smo odabrale nar.









2 komentara :

  1. Cure,
    zanima me koje bi se alkoholno pice ovdje dobro slagalo, a da to nije rum?

    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možete staviti i neki konjak, whiskey, Calvados..

      (Maja)

      Izbriši