petak, 16. srpnja 2010.

Vichyssoise


prema receptu Anthonyja Bourdaina



Pripremite:

56 g maslaca
8 stapki poriluka, samo bijeli dio
2 srednje velika krumpira
900ml pilećeg temeljca
450ml slatkog vrhnja
ribani muškatni oraščić
sol i papar
malo svježeg vlasca




U posudi debljeg dna na laganoj vatri otopite maslac. Dodajte poriluk, sitno nasjeckan, samo bijeli dio. Pirjajte oko 5 minuta pazeći da ostane posve svijetlo. Dodajte sitno narezan krumpir i još kratko pirjajte. Nalijte temeljac i pustite da zakuha. Smanjite vatru i pustite da lagano krčka oko 35 minuta. Povremeno promiješajte. Kad su poriluk i krumpir omekšali, maknite s vatre i malo ohladite.




Dio po dio smjese miksajte štapnim mikserom ili u blenderu da bude posve glatka.

Vratite juhu na vatru, ulijte vrhnje, dodajte muškatni oraščić, sol i svježe mljeveni papar. Kad juha zakuha, smanjite vatru i kuhajte još 5 minuta.




Prelijte juhu u posudu koju ćete moći postaviti u ledom napunjenu zdjelu, povremeno promiješajte. Kad se juha ohladi na sobnu temperaturu, prekrijte posudu plastičnom folijom (nikako aluminijskom) i ostavite preko noći ili na nekoliko sati u hladnjaku.

Ova juha je jedno od onih jela koja su bolja ako malo odstoje. Držite je poklopljenu u hladnjaku, inače će pokupiti mirise.
Servirajte s malo usitnjenog svježeg vlasca.





Broj komentara: 8 :

  1. ovako nešto radi moja baka samo ona stavi mlijeka umjesto vrhnja
    odlično izgleda

    OdgovoriIzbriši
  2. ovako nešto radi moja baka samo što ona stavi mlijeka umjesto vrhnja
    baš lijepo izgleda na slici

    OdgovoriIzbriši
  3. Kako dobro izgledaa, aaaa...
    Nego, ovo mi nije jasno:

    "Prelijte juhu u posudu koju ćete moći postaviti u ledom napunjenu zdjelu"

    Zasto to? Da se ohladi ili sta? Tu zdjelu s jos vrucom juhom hladimo u vecoj zdjeli napunjenoj ledom? Nisam ubro nit... :))

    Inace nisam ljubitelj krumpir- juha, ali kad se sve izmiksa, pretpostavljam da krupmir nije glavni glumac u okusu ovdje?!

    DD

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovaj postupak koji ti je čudan je ključan za okus ove juhe.Takvim naglim hlađenjem u krumpiru se zaustavi razgradnja škroba i juha nema "krumpirast"okus.
    Nakon najmanje nekoliko sati stajanja vichyssoise (višisoaz) je savršena.
    Većina ljudi koji je prvi put probaju opće ne uspijevaju odgonetnuti sastojke.
    Uostalom ,zar misliš da bi Bourdaine otkačio na neku splačinu?
    hehehehe

    OdgovoriIzbriši
  5. Mhm... jako sam zadovoljan sam odgovorom i tražim dodatak: može li se uranjati ta zdjela koju smo netom prije skinuli s vatre, ili treba prebaciti u neku koja nije od željeza, kajjaznam?
    DD

    OdgovoriIzbriši
  6. Puno je lakše i brže ohladiti juhu koju preliješ u nezagrijanu posudu.Jer ako je ostaviš u posudi u kojoj se juha kuhala,hladiš zapravo posudu,pa tek onda juhu.

    OdgovoriIzbriši
  7. Imam sličan recept,obožavam ovakve krem čorbe!!!
    Ova vaša super izgleda:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Dragi sočiću,
    recept po kojem smo radile ovu juhu doista je savršen.
    Juha je kremasta,glatka,prosto - neodoljiva.

    OdgovoriIzbriši