petak, 16. srpnja 2010.

HLADNE JUHE



Rashladite se juhom u ljetne vrele dane.

Na prvi pogled zvuči za preznojiti se, ali ako izaberete neku dobru i ukusnu hladnu juhu iznenadit će vas kako godi kao uvod u lagani ručak ili kao samostalan obrok uz malo prepečenca ili koji kreker.

Možda bi bilo najbolje početi s globalno omiljenim gazpachom, izvorno juhom iz Andaluzije. Osnova su bogate, zrele rajčice, maslinovo ulje, češnjak i luk. Istučeno u mužaru zajedno s malo papričice i soli, nadopunjeno ledeno hladnom vodom ili povrtnim temeljcem podnosi sve dodatke: bosiljak, timijan, peršin, papar ili ljute papričice.




Pojačate li ovaj "klasični" gazpacho s malo pasiranog špinata i pilećeg temeljca dobit ćete zelenu inačicu. U Cordobi će vam zatražite li gazpacho, ponuditi njihovu varijantu imenom Salmorejo obogaćenu kuhanim jajima, šunkom i komadićima prepečenog seljačkog kruha.

Druga nezaobilazna "klasičarka" je francuska Vichyssoise, juha kreirana 1917.godine u njujorškom Ritz-Carlton hotelu. Autor je, naravno Francuz Louis Diat. Baza toj ljepotici su poriluk i krumpir, a pomna priprema i kvalitetni sastojci čine ovu juhu pravim praznikom na stolu.

Ta je juha krivac što je poznati Tony Bourdain, po vlastitom priznanju iz ignoranta postao veliki gurman i vrhunski kuhar.

Avokado s malo ljutike i muškatnog oraščića činit će egzotičan početak i najzahtjevnijim kušačima, a već tradicionalnoj kuhinji pripada naša hladna juha od krastavaca s jogurtom ili kiselim mlijekom, koprom i paprom.




Probajte skuhati koromač pa hladnom pireu dodajte malo bijeloga vina, grudu fete, malo vode u kojoj se koromač kuhao, obilno svježeg lista koji ste odvojili prije kuhanja, pokapajte maslinovim uljem i pospite paprom. Na sličan način možete i tikvice pretvoriti u juhu. Dodajte još i puno bosiljka i koji mljeveni orah.

Neke juhe koje volimo tople i u ohlađenoj varijanti će se također iskazati: juha od graška, od brokule ili mladog češnjaka...

Nemojte se ustezati u juhe umiješati šunku, malo pršuta, koju žlicu vina ili limunova soka, narezanu mentu ili suhe gljive. Ti dodaci će naglasiti nježne okuse povrća, a uronite li zdjelu s juhom u led i tako poslužite – zavidjet će vam i gosti Ritz-Carltona.







Nema komentara :

Objavi komentar