nedjelja, 27. svibnja 2018.

Kremšnite


Maja po bakinom receptu


Pripremite:

1.5l mlijeka (smanjite za 2dl ako volite čvršću kremu)
6 većih jaja
prstohvat soli
pola mahune vanilije
8 žlica šećera + 2 žlice vanil šećera (ako volite slađe kolače, dodajte još 2-4 žlice šećera)
8 žlica glatkog brašna
1 paket lisnatog tijesta (trebaju vam dvije kore lisnatog)


Ranije ispecite lisnato tijesto. Ja ga razvaljam u dva dijela i pečem svaki na preokrenutoj tepsiji od pećnice, na papiru za pečenje. Prije pečenja kore izbockajte vilicom. Kore moraju pozlatiti, ali pazite da se ne prepeku. Jednu koru stavite u tepsiju, a drugu pažljivo narežite škarama na kvadrate. (Neki tijesto režu sirovo pa kvadrate peku, ali meni ljepše izgledaju kad se tijesto ispeče u komadu pa onda nareže.)


Istucite žumanjke i šećer u pjenastu, svijetlo žutu smjesu. Postupno dodavajte brašno. Dok miksate kremu, mlijeko ulijte u posudu debljeg dna i stavite na srednje jaku vatru, da zakuha. U mlijeko stavite i unutrašnjost pola mahune vanilije. U odvojenoj posudi istucite bjelanjke s prstohvatom soli  u čvrsti snijeg i stavite sa strane.


Kad mlijeko počne vreti, smanjite vatru pa ulijevajte smjesu žumanjaka i stalno tucite na smanjenoj vatri. Kad se krema skuha i zgusne, polako dodavajte snijeg od bjelanjaka i lagano miješajte nekoliko minuta, da ne zagori, ali da se bjelanjci skuhaju. Izlijte na koru i kada se malo ohladi prekrijte kvadratima tijesta. Posipajte šećerom u prahu.









Nema komentara :

Objavi komentar