utorak, 3. travnja 2018.

Tangzhong mliječni kruh


Maja ispirirana receptom Yvonne Chen

Kruh pripremljen s Tangzhong starterom zove se još i japanski kruh i Hokkaido kruh, a sličan je našim mliječnim kruhovima i pletenicama. Specifičan je po tome što je zbog korištenja Tangzhong startera iznimno mekan i flafast, a dugo zadržava svježinu.

Ovaj japanski kruh popularizirala je Kineskinja, Yvonne Chen pa sam se uz neke izmjene i ja vodila njenim receptom.


Svakih nekoliko godina ovaj divan mliječni kruh doživi svoj revival na društvenim mrežama pa sam tako i ja nedavno opet nabasala na njega i sjetila se da ga jako dugo nisam pekla. Kruh rijetko jedem, ali kada ga jedem, onda ispečem onaj koji volim, a na Tangzhong kruh sam posebno slaba. Odličan je sa svime, ali naročito namazima.

 Pripremite:

Tangzhong starter: 20g brašna i 100ml vode ili mlijeka

Prvo pripremite starter. Imajte na umu da se mora ohladiti prije nego ga upotrijebite za kruh, zato ga pripremite 2-3 sata ranije ili večer prije pa pokrivenog čuvajte u hladnjaku. (Prije nego ga dodate u kruh, pripazite da bude na sobnoj temperaturi.)

Brašno i mlijeko/voda se gotovo uvijek pomiješaju u omjeru 1:5 i zagriju na laganoj vatri, do 65C. Na toj se temperaturi pojačava djelovanje glutena, odnosno on apsorbira više vlage.

Miješajte tu smjesu (roux) i kada vidite da se zgušnjava i da kuhačom možete "pisati" po dnu, tj.da se smjesa jasno razdvaja, maknite s vatre. Izlijte u drugu posudu i ohladite.


za tijesto:

350g brašna
120ml mlijeka
1 suhi kvasac (7g)
3-4 žlice šećera
pola žličice soli
2 jaja (jedno za tijesto, jedno za premazivanje)
40g maslaca


Pomiješajte žlicu šećera, kvasac i toplo mlijeko, ostavite da se kvasac digne. Brašno pomiješajte sa soli i ostatkom šećera, dodajte jaje pa dignuti kvasac. U to umiješajte Tangzhong starter i miksajte 10ak minuta s nastavkom za tijesto. Dodajte sol i omekšali maslac narezan na listiće pa izmiksajte, pokrijte i ostavite da se diže na toplom mjestu 60ak min.


Podijelite u 4-5 loptica, pokrijte prozirnom folijom i pustite 15ak min da odmara.
Svaku lopticu razvaljajte, da dobijete pravokutnik. Preklopite lijevi rub pa desni, zatim malo razvaljajte i zamotajte u roladicu. 


Roladice slažite jednu do druge u kalup za kruh. Ostavite im malo mjesta između jer će narasti i pokrijte krpom ili prozirnom folijom. Neka kruh bude na toplom 30-40 minuta. Premažite ga jajetom koje ste istukli sa žlicom vode ili mlijeka  i pecite oko 40 minuta na 175C.

 Ako vam kruh počne tamniti, prekrijte ga nakon 20ak minuta papirom za pečenje. Izvadite iz pećnice i ohladite na rešetki. 







Nema komentara :

Objavi komentar