Maja za Priroda & DRUŠTVO
Ovakvi kolači, natopljeni sirupom od šećera karakteristični su za
cijeli Bliski Istok i pojavljuju se u bezbroj varijacija. Svima je
zajednička sočna, lagana tekstura i bogatstvo okusa. Otkako sam
inspiraciju pronašla u Ottolenghijevoj kuharici Jerusalem, ovaj sam
kolač pekla nekoliko puta, s različitim vrstama brašna i pekmeza. Ako
možete, nabavite pekmez od naranče, ali poslužit će i pekmez od limuna
ili grejpa. U slučaju da ne možete nabaviti pekmez od agruma,
upotrijebite pekmez od marelice.
Pripremite, za jedan kalup za kruh:
180ml suncokretovog ulja
240ml soka od naranče (ili iscijedite naranče)
160g pekmeza od naranče
4 srednje velika jajeta
koricu 1 neprskane naranče
50g smeđeg šećera
70g mljevenog kokosa
90g integralnog brašna
190g ječmenog grisa
2 žličice praška za pecivo
za preljev:
200g smeđeg šećera
200ml vode
1 neprskani limun
Pomiješajte ulje, sok od naranče, pekmez od naranče i jaja. Dodajte
narančinu koricu. Istucite. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke.
Spojite smjese i ujednačite pjenjačom.
Namastite kalup ili ga po želji obložite papirom za pečenje. Izlijte smjesu u kalup i pecite 50-60 minuta na 180C. Provjerite čačkalicom nakon 50ak min i ako izlazi čista, kolač je pečen.
Namastite kalup ili ga po želji obložite papirom za pečenje. Izlijte smjesu u kalup i pecite 50-60 minuta na 180C. Provjerite čačkalicom nakon 50ak min i ako izlazi čista, kolač je pečen.
Pred kraj pečenja otopite šećer u vodi, dodajte limun narezan na šnite. Čim izvadite kolač iz pećnice premažite ga vrućim šećernim sirupom.
Premazujte i natapajte kolač dok ne potrošite svu tekućinu. Kada se
kolač ohladi i upije sirup od šećera, izvadite ga iz kalupa, poslažite
po njemu narezan limun i spremite na hladno.
Ovaj kolač zadržat će svježinu i sočnost i do 5-6 dana, ako ga
umotate u papir za pečenje ili stavite u hermetički zatvorenu posudu.
Nema komentara :
Objavi komentar