petak, 24. lipnja 2016.

Ledeni rooibos čaj


Maja u suradnji s Fitness.com.hr

Rooibos, crveni grm iz porodice lepirnjača stoljećima raste na sušnim visoravnima Južnoafričke Republike, ali tek se 1930. plantažno uzgaja. Uspijeva samo na područjima gdje raste i kao samonikla biljka. Zbog činjenice da liječi brojne tegobe dojenčadi, kao što su grčevi u trbuhu, kolici, osip od pelena, često se naziva i majčino čudo, a mnoge ga dojilje piju kako bi svojim mlijekom smirile djecu. 


Ne sadrži kofein, a bogat je antioksidansima, flavonoidima, željezom, magnezijem, kalcijem, fluorom.. Djeluje umirujuće, štiti srce i krvne žile, usporava starenje, osvježava ten i kosu, otklanja perut, pomaže kod želučanih i probavnih tegoba (žgaravice, mučnine, crijevnih upala i čira), alergija i astme, a ugodnog je okusa i nema kalorija pa se može piti u većim količinama. Naročito se preporuča ljeti, kad se pojačano znojimo jer nadomješta minerale i izgubljenu tekućinu.

Pripremite:

1l vode
4-5 vrećica rooibos čaja ili par žličica sušenog čaja u listićima
sok 1 limuna (i koricu ako je neprskan!)
zaleđeno voće (maline, ribizle, kumkvat..)
3-4 žlice meda ili javorovog sirupa (možete upotrijebiti i sladilo ili steviju)
komadić svježeg đumbira veličine 1.5-2cm
2 breskve
začini po željama (cimet, vanilija..)


Stavite vodu da uzavri pa u nju stavite vrećice čaja ili sušeni čaj u listićima. Ostavite 10ak minuta pa dodajte med, vaniliju, cimet, sok jednog limuna i na trakice nasjeckan đumbir. (Ako je limun neprskan, dodajte i koricu koju možete prije cijeđenja oguliti guljačem za povrće.) Dobro promiješajte i ohladite. 


U zamrzivaču uvijek imam voća koje često koristim za ovakve čajeve umjesto leda. Vi možete upotrijebiti samo led i neko svježe voće po želji. Ja sam uz zaleđene maline i kumkvat dodala i svježe ribizle i breskve, ali uz rooibos odlično pašu i kruške, jabuke, borovnice.. Kušajte i dodajte par dl vode, ako vam je čaj prejak.


Ako u ovaj ledeni čaj dodate alkohol, dobit ćete odličan ljetni koktel. Najčešće ga kombiniram s rumom ili domaćim likerom od rogača, ali ako u njemu ima bresaka posebno dobro se slaže s Jaegermeisterom.






4 komentara :

  1. Super! I ovde je ovaj čaj jako popularan ali zbog svog ukusa. Nisam dosad znala za ostale pogodnosti koje pruža, pa mi je baš drago da ste to spomenule.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, jako je zdrav, a meni bas pase i to sto nema kofeina. :)

      (Maja)

      Izbriši
  2. Volim roiboos i pijem ga toplog i hladnog.Nisam mu se nikad sjetila dodati djumbir ili alkohol,ali probat cu :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni se jako sviđa i sam i s raznim voćem, začinima..

      (Maja)

      Izbriši