Maja za gostovanje na blogu Make it healthy
Pripremite, za 12 rolica:
500g
integralnog brašna
prstohvat soli
1 suhi kvasac
oko 2dl toplog biljnog mlijeka (ili kravljeg)
2-3 žlice smeđeg šećera
koricu jednog neprskanog limuna
oko 100g pirea od pečene butternut tikve
2 žlice kokosova ulja
100g oraha
1 veliku jabuku
žličicu i pol cimeta ili miješanih začina po želji (cimet, đumbir, klinčić, muškatni oraščić..)
prstohvat soli
1 suhi kvasac
oko 2dl toplog biljnog mlijeka (ili kravljeg)
2-3 žlice smeđeg šećera
koricu jednog neprskanog limuna
oko 100g pirea od pečene butternut tikve
2 žlice kokosova ulja
100g oraha
1 veliku jabuku
žličicu i pol cimeta ili miješanih začina po želji (cimet, đumbir, klinčić, muškatni oraščić..)
Butternut tikvu ranije narežite na
šnite, očistite od koštica i pecite 20ak minuta na 180C, dok ne omekša.
Ogulite, zgnječite ili zblendajte u pire. Odvojite dio za ove rolice, a od
ostatka pirea možete napraviti jednostavnu juhu ili salatu.
U velikoj posudi pomiješajte brašno,
žlicu-dvije smeđeg šećera i prstohvat soli. Dodajte pire od tikve. Ako ne
želite koristiti pire, upotrijebite maslac ili ulje.
Sa strane u manjoj posudici pomiješajte
kvasac, žlicu šećera, žlicu brašna i ugrijano mlijeko. Pazite da mlijeko ne
bude pretoplo jer će uništiti kvaščeve gljivice. Za 10ak minita, kada se kvasac
digne, ulijte ga u brašno, dodajte limunovu koricu i zamijesite tijesto. Dobro ga
izjednačite i prekrijte krpom pa ostavite da se diže barem sat vremena.
Posudu za pečenje premažite masnoćom ili
obložite papirom za pečenje.
Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini u oblik pravokutnika debljine
3-5mm, premažite ga s 2 žlice kokosova ulja ili maslaca. Posipajte začinima,
nasjeckanim orasima i jabukama. Zamotajte u roladu pa narežite na 12
šnita/rolica. Okrenite ih i poslažite jednu do druge u posudu za pečenje.
Ostavite rolice da se pokrivene dižu još pola sata pa ugrijte pećnicu na 180C.
Pecite rolice 30 minuta pa ih izvadite
van i hladite 15ak minuta. Zatim ih premažite s malo ugrijanog pekmeza
ili napravite karamel preljev od datulja.
Za karamel upotrijebite 20 očišćenih
datulja. Namočite ih u dva decilitra tople vode i ostavite da malo omekšaju.
Ocijedite ih i zblendajte u blenderu, u glatku pastu. Po potrebi još malo
razrijedite toplom vodom u kojoj su se namakale, a ako volite kremastiji
preljev dodajte i dvije žlice kokosova ulja.
Karamel možete i aromatizirati po želji,
tako da dodate malo vanilije, cimeta ili neki drugi začin koji volite.
Nema komentara :
Objavi komentar