subota, 6. prosinca 2014.

Lava cake s rogačem i prošekom


Maja za natječaj na Forum.hr


Pripremite, za 4 kalupića:

20ak g maslaca za premazivanje kalupa
kakao za posipanje kalupa

100g čokolade
100g maslaca narezanog na komadiće
2 žlice prošeka
100g šećera
2 jaja + 2 žumanjka
100g brašna od rogača

150ml slatkog vrhnja
1 uvrh puna žlica skute
1 žlicu šećera u prahu
domaći džem od smokava


Kalupiće namažite otopljenim maslacem tako da kistom radite pokrete od dna prema gore. Pazite da je cijela unutrašnjost kalupa premazana maslacem. Stavite ih u hladnjak i kada se maslac u kalupima stvrdne, ponovite postupak premazivanja. U kalupić zatim stavite žlicu kakaa u prahu, da obloži stijenke kalupa pa istresite višak kakaa. Ponovite postupak sa svakim kalupom pa ih zatim vratite u hladnjak.


Stavite posudu s čokoladom i maslacem nad posudu s lagano uzavrelom vodom. Povremeno promiješajte, da se smjesa čokolade i maslaca ujednači. Kada se čokolada skroz otopi, stavite posudu sa strane i ostavite 10ak minuta da se ohladi. Čokoladi dodajte 2 žlice prošeka.

Dok se čokolada hladi, tucite šećer i jaja. Smjesa mora postati gusta, glatka i svijetlo-žuta. Prosijte brašno od rogača u jaja i žumanjke i miješajte dok se ne ujednači. Zatim dodajte otopljenu čokoladu, u trećinama i cijelo vrijeme miješajte.
Raspodijelite smjesu u kalupiće. 
Napunjene kalupe možete zamrznuti, čuvati u zamrzivaču do mjesec dana i kasnije ispeći zamrznute, ali u tom slučaju vrijeme pečenja produžite za 5 minuta.
Možete ih pripremati i dan ranije, ostaviti napunjene kalupe preko noći u hladnjaku pa ispeći idući dan.
Ako ih pripremate i pečete isti dan, onda napunjene kalupe stavite u hladnjak na 20min i upalite pećnicu da se zagrije na 180C.
Kalupe rasporedite na veću plitku tepsiju i stavite u pećnicu. Pecite 12 minuta. (U slučaju da koristite metalni kalup ili kalup za muffine, skratite vrijeme pečenja na 10min.)




Kada se ispeku, izvadite ih i ostavite minutu-dvije da miruju. Zatim prođite oštrim nožem uz rub i odvojite lagano i pažljivo od stijenki kalupa. Poklopite tanjurom i preokrenite.
Servirajte uz tučeno slatko vrhnje, sladoled, karamel, kiselkasti pekmez ili svježe bobičasto voće. Ja sam servirala uz slatko vrhnje tučeno sa skutom i svoj domaći džem od smokava.









Nema komentara :

Objavi komentar