utorak, 22. travnja 2014.

ZOB, ZOBENE PAHULJICE I POSIJE



I tako došla Maja na svoje - zobene kao tema na Jedozovnom blogu. Pristala sam na zobanje zobi i pahuljanje pahuljica i mljevenje meljave i na sve što zob i svi derivati dopuštaju i mašta moje sublogerice izmašta.

I ja sam našla nekoliko jela koja su mi po mjeri - slani kolači ili variva, a i kruh s dodatkom brašna od zobi je lijepa promjena - rustičan i "težak" odličan je uz sir i vrhnje i malo luka.

Pahuljice možete ubaciti u blender pa kad sve priznaju i pretvore se u prah - pecite od njih kolače i pogače ili ih dodajte bijelom ili kukuruznom brašnu za peciva ili kukuruznoj krupici za palentu.
Isprobajte sve moguće i nemoguće kombinacije sa zobi i derivatima, a ja odoh kuhati fileke za sljedeću temu koju zaslužih u polju zobi. 



Dok ona kuha fileke, ja ću malo općenito o zobi. Primijetila sam da mnoge zbunjuje što su točno zob, sjeckana zob, zobena kaša, sitne, krupne pahuljice, posije, mekinje.. 


Zob je žitarica koja je u ljudskoj prehrani prisutna oko 2 tisuće godina. Zbog malog udjela glutena često je konzumiraju i ljudi koji su inače osjetljivi na gluten. 

Ima visok udio vlakana, nizak udio masti, sadrži niz ljekovitih tvari koje snižavaju kolesterol i kao takva odličan je izbor za bilo koji obrok. Koristi se u i kupkama, oblozima za kožu, a jako je zdrav i koristan čaj od neoljuštene zobi, kao i tekućina u kojoj se zob kuhala!

Možete je kuhati i jesti kao slanu ili slatku kašu, upotrijebiti umjesto riže u brojnim jelima u kojima inače koristite rižu, u salatama i jelima na žlicu, a njene "izvedenice" poput sitnih i krupnih zobenih pahuljica u još više kombinacija - od glatkića (smoothieja), pogačica, palačinki do keksa, kolača i podloga za kolače.  


Zob isperite i stavite u hladnu vodu u omjeru 1:3 i kuhajte s malo soli 60ak minuta. Od nje kuhanjem nastaje zobena kaša, no mnogima je zobena kaša sinonim za jelo od zobenih pahuljica. Pahuljice su spljošteno zrno zobi pa je zapravo oboje ispravno, ali je naravno priprema kaše od pahuljica puno brža. Osim od pahuljica kašu možete pripremiti i od sjeckane zobi. Možda ste se s njom već susreli diljem interneta pod nazivom steel cut oats, u obilju recepata, no kod nas je nešto rjeđa.

Zobene pahuljice možete, ali ne morate kuhati. Dovoljno je da ih namočite u običnom ili nekom drugom mlijeku (bademovo, rižino, sojino), jogurtu, vodi i ostavite da malo stoje, zatim dodate voće, steviju/sladilo/med, cimet, sjemenke ili orašaste plodove.. Kombinacija je bezbroj, a dobit ćete ukusan i zdrav obrok.


Posije ili mekinje su zapravo "košuljice", ljuske od zrna zobi. Bogate su vlaknima, prirodno sadrže malo kolesterola i natrija. Dobar su izvor bjelančevina i željeza, magnezija, fosfora i selenija, kao i tiamina (vitamina B1).
Najčešće se mogu kupiti usitnjene, samljevene i još uvijek su nešto manje poznate od zobenih pahuljica, ali su jednako hranjive i mogu se koristiti u raznim jelima. 




Zobeno brašno nastalo je mljevenjem zrna zobi ili pahuljica i također ima široku primjenu, ali imajte na umu da zbog toga što nema glutena u nekim receptima ipak morate dodati i obično brašno ili više podizača poput kvasca ili praška za pecivo.

Mi koristimo pahuljice i brašno na kojima je naznačeno da ne sadrže gluten, ali oni koji su osjetljivi na avenin ipak bi trebali pripaziti i izostaviti zob i njene "derivate" iz svoje prehrane.







Nema komentara :

Objavi komentar