četvrtak, 27. ožujka 2014.

Poširana jaja


Maja prema receptu A. Escoffiera


Pripremite:

nekoliko domaćih, vrlo hladnih jaja
vodu
2 žličice bijelog octa
1 žličicu soli


U širu, pliću posudu debljeg dna nalijte vodu do otprilike visine 3-4cm, dodajte ocat i sol.
Prema Escoffieru, na litru vode ide 10g soli i 25ml octa.
Pustite da uzavri na srednje jakoj vatri. Za to vrijeme jaje razbijte u manju posudicu ili šalicu.

Kada voda uzavri, spatulom je počnite miješati, da napravite vrtlog. U središte tog vrtloga lagano ispustite jaje. Ja poširam jedno po jedno, ali možete poširati više odjednom i onda nemojte raditi vrtlog, samo približite posudicu vodi i lagano ispuštajte jaje.


Poklopite posudu, ugasite vatru i ostavite nekoliko minuta. Ne podižite poklopac i ne dirajte jaje dok ne bude gotovo. Ako želite, možete ga poširati malo kraće ili duže, ovisno kakva jaja volite. Za meko poširano poširajte 2 min. Za srednje meko do čvrsto 4.
Izvadite širom šupljom žlicom. Nožićem možete odstraniti "repove" bjelanjka.

Ako jaja nećete jesti odmah, možete ih staviti u hladnjak u ledenoj vodi pa ih ugrijati u vreloj vodi prije serviranja.




Nema komentara :

Objavi komentar