petak, 24. siječnja 2014.

Čokoladni raspuknuti keksi



Pripremite:

200g tamne čokolade
200g glatkog brašna
1 žličicu praška za pecivo
prstohvat soli
60g maslaca
100g šećera
1 žličicu ekstrakta po želji - vanilija, naranča, menta..
2 jaja
kristal šećer i šećer u prahu za valjanje kuglica


Tamnu čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici pa stavite sa strane da se ohladi.
Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol. Umutite mikserom maslac i šećer pa dodajte otopljenu čokoladu i ekstrakt. Miksajte da dobijete kremastu smjesu pa u nju dodajte i jaja. Polako dodajte praškaste sastojke i umijesite mekano tijesto. Stavite ga u hladnjak na 2 sata, najbolje preko noći.




Zagrijte pećnicu na 180C. Od smjese odvajajte komade tijesta, oblikujte kuglice pa svaku uvaljajte prvo u kristal šećer, a onda u šećer u prahu. Slažite kuglice jednu pokraj druge na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Između svake ostavljajte razmak jer će keksići spljoštiti i narasti tijekom pečenja.




Pecite oko 8 minuta. Keksići ne moraju biti posve tvrdi na dodir, nego ih izvadite kad osjetite da se stvorila korica. Hladite kratko na tepsiji, a zatim stavite na rešetku i posve hladne pospremite u limene kutije.







Nema komentara :

Objavi komentar