ponedjeljak, 21. listopada 2013.

Dizani kolač s čokoladom i arancinima


Maja inspirirana receptom Marthe Stewart


Pripremite:

400g brašna
1 suhi kvasac
80g šećera
prstohvat soli
115g maslaca
1dl mlijeka
1 jaje + 1 žumanjak

za premaz: 1 jaje + 1 žlica slatkog vrhnja

za punjenje:

200g tamne čokolade
2 žličice cimeta
2 žlice sitno nasjeckanih Pelleovih arancina
4 žlice maslaca

za posip:

2 žlice nasjeckane čokolade, 3 žlice brašna, 3 žlice maslaca i 2 žlice šećera - pomiješajte i napravite mrvice

Ugrijte mlijeko, dodajte žlicu šećera koju ste oduzeli od onih 80g i kvasac. Ostavite da se diže pa zatim umiješajte u brašno, sol i ostatak šećera pa dodajte otopljeni maslac i lagano istučena jaja. Zamijesite tijesto i ostavite na toplom prekriveno krpom da se diže oko sat vremena.

Dok se tijesto diže, pripremite filu. Na laganoj vatri otopite maslac i čokoladu, dodajte cimet i nasjeckane arancine i ostavite da se hladi dok se ne stvrdne.




Kada se tijesto udvostruči, razvaljajte ga u pravokutnik i premažite filom. Ostavite oko 1cm ruba čist bez nadjeva, pa rub premažite jajetom pomiješanim sa slatkim vrhnjem. Zarolajte u roladu pa krajeve stisnite i roladu savinite u slovo u.




Primite tijesto s obje ruke i zavrnite jednom ili dvaput da nalikuje na pletenicu. Stavite u pleh, premažite premazom i posipajte mrvicama. Ostavite još pola sata da se diže.




Pećnicu ugrijte na 180C i kolač pecite 50ak minuta pa temperaturu smanjite na 160C i pecite još 10-15min.








2 komentara :

  1. Savršeno!!! Ovo moram moram da pravim! Dizano tijesto, čokolada, arancini, cimet.. još taj posip... mnogo mi se dopada!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, Milice! :)
      Meni se jako svidio i već sam ga pekla dvaput.:)


      (Maja)

      Izbriši