subota, 14. rujna 2013.

Čokoladna torta sa sirom i borovnicama


Maja u suradnji s Pelle - gladni mačak


Pripremite:

za tijesto, kalup od 26cm:

6 jaja
1/2 praška za pecivo
4 žlice šećera (možete izostaviti šećer za dijetnu verziju)
150g tamne čokolade s minimalno 70% kakaa
prstohvat soli


Istucite bjelanjke i šećer u čvrsti snijeg (bez šećera za light verziju). Sa strane istucite žumanjke, prašak za pecivo i sol. Čokoladu otopite u parnoj kupelji i lagano umiješajte, postupno dodavajući, u žumanjke. Pripazite da čokolada nije pretopla, kako se žumanjci ne bi skuhali. Na kraju u smjesu umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pecite 30ak minuta u pećnici zagrijanoj na 170C.

300g borovnica ukuhajte s 2-3 žlice šećera ili sa sladilom i ostavite ih sa strane te pripremite kremu. U slučaju da su vam borovnice kiselije, dodajte još šećera (ili ga zamijenite sladilom po želji).

Ako nemate svježe borovnice, možete upotrijebiti kupovni pekmez od borovnica ili nekog drugog voća koje volite. Meni su odlični Pelleovi pekmezi od borovnica i bobičastog voća pa za ovakve kolače nerijetko upotrijebim neki od njih.

za kremu:

500g kremastog (posnog) sira (Milbona)
200g skute s 20% m.m
400ml slatkog vrhnja
4 žlice šećera ili sladilo po želji
sok 1 limuna
1 instant želatinu


Istucite slatko vrhnje sa šećerom/sladilom u šlag. Šlag umiješajte u posni sir, dodajte želatinu i dobro izmiksajte. Ulijte sok 1 limuna i promiješajte.

Na tijesto nanesite ukuhane borovnice, pa izlijte kremu. Ostavite nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku. Kolač ukrasite s malo ukuhanih ili sirovih borovnica.


Krema je odlična i manje kalorična ako upotrijebite i pomiješate 500g posnog sira, 200ml grčkog jogurta, steviju, limunov sok i 1 instant želatinu. (Umjesto grčkog jogurta možete upotrijebiti i 2dl slatkog vrhnja istučenog u šlag.)
Podlogu kao što sam već rekla možete raditi i bez šećera, uspjet će, a bit će manje kalorična. 
Ako vam ne smetaju kalorični i masniji sirevi, upotrijebite mascarpone.









 

Nema komentara :

Objavi komentar