Iako su sva naša ljeta mediteranska jer čim prođemo Karlovac zamiriše nam more, ovo ćemo malo više posvetiti tom neodoljivom dijelu svijeta.
Mediteran je kolijevka zapadne civilizacije, kulturna i umjetnička početna točka svake nove ideje i misli, svako nadahnuće u zapadnom svijetu ima barem zrno pijeska i kaplju slane vode s obala
mediteranskog mora.
Govoreći o povijesti, govoreći o umjetnosti, govoreći o gastronomiji mi se vrlo često krećemo u svom "susjedstvu" - Grčka, Italija, malo Španjolske i to je uglavnom sve.
Čak smo usvojili i frazu" mediteranska prehrana" želeći naglasiti sve ono što nudi bogata gastronomija s obje obale Jadranskog mora. Zaboravljamo pritom što je zapravo zemljopisni i povijesni Mediteran. Smetnuli smo s uma gastronomski prebogate obale Sredozemnog mora: Portugal, Gibraltar, Francuska, Monako, Italija, Malta, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Grčka, Turska, Cipar, Sirija, Libanon, Izrael, Palestina, Egipat, Libija, Tunis, Alžir i Maroko.
Nastojat ćemo malo pogrepsti i po privlačnim bliskoistočnim kuhinjama. I do sada smo malo istraživale zanimljive začine, tipična jela tog podneblja pa ćemo opet u taj dio svijeta barem kroz listanje kuharica i surfanjem bespućima gastroneta.
Nećemo se odreći ni dobrih starih klasika grčke i talijanske kuhinje, a ni dobrosusjedski odnosi nisu za zanemariti.
Kad sve prođemo naravno da ćemo se vratiti doma i odati dužno poštovanje svim pijatima, padelama i potićima koji su vjekovima čuvali na daleko poznate tajne naše kuhinje.
Zavrtit ćemo pamet svima kao Nadalina što muti jaja u "dane isprid fešte", a kad dođe jesen i otežaju grozdovi na čokotima, zamirišu prezrele smokve i zazlate se
mandarine i naranče - eto opet jedozovnih tema i prijedloga.
Kuhat ćemo zimnicu, mijesiti pite i kolače, uživati u samoniklim plodovima u likerima i pekmezima, kušati mlada vina...
Servirat ćemo na vaše virtualne stolove i bogatu jesen na Mediteranu.
Nema komentara :
Objavi komentar