nedjelja, 30. prosinca 2012.

Boeuf de Bourguignon


Maja prema receptu Anthonyja Bourdaina


Pripremite:

1.3 kg govedine (junetine) od vrata ili gornjeg dijela buta, narezano na komade veličine otprilike kutije šibica
1-2 režnja češnjaka
1 bouquet garni (svežanj mješavine svježeg začinskog bilja kao što su timijan, peršin, kadulja, itd.)
1/4 šalice maslinovog ulja (ili pola ulje, pola maslac)
4 luka, tanko narezana ili nekoliko manjih glavica ljutike u komadu
1 žlica brašna
1 šalica burgundca
5-6 mrkvi
sol
papar
malo nasjeckanog peršina


Meso popaprite i posolite.
Ugrijte ulje, meso dodavajte postupno, ne sve odjednom da ne snizi temperaturu ulja, te ga dinstajte dok ne dobije finu smeđu (ne sivu boju). Kad dobije boju, meso maknite iz posude i stavite ga sa strane na toplo, a na ulje stavite luk. Vatru smanjite na srednju jačinu i luk dinstajte oko 10min, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Posipajte brašnom, dinstajte 4-5min, povremeno promiješajte.



(Napomena: Može se prvo začiniti i pobrašniti meso, pa malo prepržiti, zatim maknuti na toplo, a tek onda prepržiti luk i tome kasnije dodati već pečeno meso.)

Luku dodajte vino. Dobro kuhačom "sastružite" sve s dna posude, pričekajte dok vino ne uzavre.
U posudu vratite meso, dodajte mrkvu i bouquet garni. Dodajte vode koliko je potrebno da prekrije meso do jedne trećine.


Pričekajte da uzavri, dodavajte povremeno vodu i/ili temeljac, a možete dodavati i vino još tijekom kuhanja. Kuhajte oko 2h na laganoj vatri, dok meso ne omekša. (Da ga možete razdvajati vilicom.)
Provjeravajte svakih 15-20min, pazite da ne zagori i miješajte. Ako na vrhu bude pjene ili sl., oberite. Kad je gotovo maknite svežanj bouquet garnija, dodajte nasjeckani peršin i poslužite uz kruh ili kuhani krumpir.















Nema komentara :

Objavi komentar