srijeda, 7. studenoga 2012.

Okruglice s umakom od nara i pirjanim dunjama





Pripremite:

600g krupno mljevene ili nasjeckane junetine od prsa
1 jaje
4 žlice bijelih mrvica
2 žlice bijeloga vina
2 žlice usitnjenog peršinova lista
3 žlice usitnjenog korijena peršina
sol
istučeni papar


Pomiješajte sve sastojke za okruglice, ostavite da smjesa odstoji najmanje sat vremena. Mokrim rukama formirajte manje okruglice i pecite ih na mješavini maslinovog i biljnog ulja.



za umak:

1 nar
1 žlica šećera
Očistite nar, sjemenke protisnite kroz čvrsto cjedilo. Dobitćete oko 1-1,5 dl soka. Umiješajte šećer, ostavite na laganoj vatri da se reducira.
Sačuvajte jednu žlicu sjemenki.
Gotove kuglice prelijte umakom, pospite sjemenkama. Poslužite s dinstanim dunjama.


za pirjane dunje:

2 dunje
2 žlice šećera
1dl bijelog vina s više kiseline (graševina, rizling)




Dunje ogulite i narežite na ploške.

Šećer otopite s 2 žlice vode u posudi debljeg dna da dobijete sirup. Dodajte dunje i pirjajte na laganoj vatri dok ne dobijete zlatno smeđu boju.




Prelijte vinom i pirjajte da alkohol ispari.

(Možete pirjane dunje poslužiti i s mesom divljači, jače začinjenim kosanim odrescima ili pečenom svinjetinom.)











Nema komentara :

Objavi komentar