ponedjeljak, 17. rujna 2012.

Domaći jabučni ocat


Jeka inspirirana receptom iz Knjige za svaku ženu


U vrtu imamo nekoliko stabala jabuka, a prva sazrijeva petrovka. Daje krupne mirisne plodove koji, nažalost ne mogu stajati, brzo trule i ne stignemo ih sve ispoklanjati prijateljima ili pojesti i ukuhati. Jedan dio plodova uvijek propadne. Ove smo godine odlučili pokušati napraviti jabučni ocat.

Izabrali smo recept iz jedne stare knjige. Izdana je od izdavača Seljačka sloga 1955.godine  u Zagrebu, a urednik je Dr. Drago Chlokupek i prava je riznica dobrih starinskih recepata i anakronih savjeta, ali i čiste narodne mudrosti.


Ovo je tekst recepta:

Možemo uzeti jabuke ili kruške, divlje ili vrtne ili obadvije staviti zajedno. Zato ih treba oprati i očistiti od pokvarenih dijelova, ne guliti i rastucati batom u buretu.


Pokriti bure krpom i ostaviti na suncu ili toplom mjestu 1-2 dana. Zatim dolijemo hladnom vodom ako nema dovoljno soka da bude dva prsta visoko nad kašom.




Opet zavezežemo krpom i neka vrije 3-4 nedjelje. Zatim ocijedimo sok u drugu posudu, isprešamo kašu, opet zavežemo krpom neka se bistri par dana.


Onda ocijedimo ocat. Talog ne bacimo.
On će se staložiti na dno, a na površini će se stvoriti takozvana octena matica. Ako dolijemo vina, dobit ćemo dobroga vinskoga octa.


Držali smo se recepta iz knjige uz male izmjene:

Narezane jabuke nismo držali na suncu nego u drvenom spremištu i to 5 dana.
Pojava bijelog taloga je jasan znak da možete cijediti ocat.
Mi smo koristili gazu i emajlirano cjedilo jer je čistoća vrlo važna ako želite dobiti dobar ocat.


Prelijevali smo u plastične boce i nakon tjedan dana odlili bistru tekućinu. Bistrili smo još tjedan dana i konačno odlili čisti ocat u staklene boce.


Izrada do bistrog octa trajala je 7 tjedana. Jedan tjedan u toplom, zatim 3 tjedna do formiranja "kolača" u umjereno hladnoj prostoriji. Prvo cijeđenje, nakon 10 dana drugo. Dva bistrenja svako po jedan tjedan.









2 komentara :

  1. Znaci bilo vam je dovoljno dva tjedna za izradu?

    OdgovoriIzbriši
  2. Dva tjedna?
    Samo vrenje traje mjesec dana,kao što i stoji u receptu.
    Do bistrog octa trebalo je proći 7 tjedana.
    jeka

    OdgovoriIzbriši